Gaštanový nepečený koláč

Gaštanový nepečený koláč
Recept na dobrú chuť!
(Zdroj: shutterstock)

Kto by sa netešil na gaštany? Netreba ich podávať iba tradične upečené či ako pyré. V priebehu krátkej chvíle môžete vyčarovať chutný jesenný koláč ku káve, šálke čaju alebo k horúcej čokoláde. Tento recept sa rozhodne oplatí vyskúšať.

Potrebujeme:

Na korpus:

300 g maslových sušienok

100 g masla

1 PL rumu

Na krém:

500 g Mascarpone

400 g gaštanového pyré

100 g práškového cukru

200 ml kyslej smotany 18%

1 PL rumu

Na polevu:

150 g horkej čokolády

100 ml 33% smotany na šľahanie

Postup:

Sušienky rozdrvíme a spolu s roztopeným maslom a rumom vypracujeme cesto, ktoré utlačíme dlaňami na dno a boky tortovej formy. Odložíme do chladničky.

Začneme šľahať krém, pričom začneme s mascarpone, potom pridávame gaštanové pyré, cukor, smotanu a rum. Pomerne hustý krém nanesieme na vychladený korpus a dáme na 30 minút do chladu.

Smotanu zahrejeme a tesne pred varom odstavíme z plameňa. Pridáme do nej 100 g nasekanej čokolády a výslednou polevou zalejeme povrch koláča. Odložíme aspoň na 10 minút do chladu. Zo zvyšku rozpustenej čokolády vytvoríme ozdobné mriežkovanie.

Náš tip:

Kupované gaštanové pyré môžete mať po ruke počas celého roka. Počas sezóny si však môžete pripraviť vlastné pyré z čerstvých gaštanov. Ak pripravujete zákusok aj pre deti, nahraďte rum arómou alebo ho vynechajte.


Zdroj foto: shutterstock

Recepty

Socialne siete