Kto by sa netešil na gaštany? Netreba ich podávať iba tradične upečené či ako pyré. V priebehu krátkej chvíle môžete vyčarovať chutný jesenný koláč ku káve, šálke čaju alebo k horúcej čokoláde. Tento recept sa rozhodne oplatí vyskúšať.
Potrebujeme:
Na korpus:
300 g maslových sušienok
100 g masla
1 PL rumu
Na krém:
500 g Mascarpone
400 g gaštanového pyré
100 g práškového cukru
200 ml kyslej smotany 18%
1 PL rumu
Na polevu:
150 g horkej čokolády
100 ml 33% smotany na šľahanie
Postup:
Sušienky rozdrvíme a spolu s roztopeným maslom a rumom vypracujeme cesto, ktoré utlačíme dlaňami na dno a boky tortovej formy. Odložíme do chladničky.
Začneme šľahať krém, pričom začneme s mascarpone, potom pridávame gaštanové pyré, cukor, smotanu a rum. Pomerne hustý krém nanesieme na vychladený korpus a dáme na 30 minút do chladu.
Smotanu zahrejeme a tesne pred varom odstavíme z plameňa. Pridáme do nej 100 g nasekanej čokolády a výslednou polevou zalejeme povrch koláča. Odložíme aspoň na 10 minút do chladu. Zo zvyšku rozpustenej čokolády vytvoríme ozdobné mriežkovanie.
Náš tip:
Kupované gaštanové pyré môžete mať po ruke počas celého roka. Počas sezóny si však môžete pripraviť vlastné pyré z čerstvých gaštanov. Ak pripravujete zákusok aj pre deti, nahraďte rum arómou alebo ho vynechajte.
Zdroj foto: shutterstock