Už ste stihli túto jar zbierať žihľavu? Táto zdravá bylinka má svoje miesto aj v kuchyni. Pripraviť si z nej môžete napríklad veľmi chutné rizoto. Využite naplno najbližšie týždne a vyskúšajte žihľavu ako súčasť tradičných pokrmov, jej lahodná chuť vás prekvapí.
Potrebujeme:
250 g ryže arborio
2 PL masla
1 PL olivového oleja
1 cibuľu
100 ml bieleho vína
1,2 litra zeleninového vývaru (bujón)
100 g výhonkov mladej žihľavy
muškátový oriešok
30 g parmezánu
podľa chuti soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Lístky i stonky žihľavy vložíme do vriacej vody na cca 3 minútky. Potom ich vytiahneme, dobre ich stlačíme, aby sme odstránili čo najviac vody a rozmixujeme alebo nasekáme nožom.
V menšej rajnici alebo hlbokej panvici zahrejeme olivový olej s lyžicou masla a pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, zľahka ju posolíme a restujeme do sklovita. Potom pridáme ryžu, krátko ju orestujeme, aby sa zrniečka obalili v tuku a podlejeme vínom. Keď sa víno odparí, prilejeme horúci vývar a na miernom ohni za občasného miešania necháme ryžu variť. Vždy keď sa vývar vsiakne do ryže, pridáme ďalší. Zhruba 5 minút pred koncom varu (po 15 minútach) pridáme do rizota nasekanú žihľavu a varíme ďalej. Keď je ryža mäkká, rizoto odstavíme, primiešame doň strúhaný muškátový oriešok, parmezán, lyžicu masla a podľa chuti ho ešte dosolíme a okoreníme.