Na návšteve v pražiarni kávy: Na Slovensku je smäd po kvalitnej káve

KÁVOVÁ VEĽMOC: Kvalitné kávové zrná dovážajú vďaka spolupráci aj z Indonézie.
(Zdroj: ancn)

Aký by to bol život bez dobrej šálky kávy? Ak patríte tiež k milovníkom tohto nápoja, iste ste zvedaví na zákulisie, v ktorom pod rukami odborníkov na kávu vzniká tento chutný poklad. Poďte s nami nahliadnuť do známej slovenskej pražiarne svetovej kávy Caffee Veronia, ktorá toho ponúka vždy o kúsok viac. Počuli ste napríklad o zdravej káve s jódom?

Naše kroky tento raz viedli do Trnavy, kde Coffee Veronia sídli. Privítal nás pražiar, degustačný a technický porotca v medzinárodných súťažiach, ale hlavne kávový nadšenec Oldřich Holiš. Hneď na úvod sa dozvedáme – ako inak – pri šálke vynikajúcej kávy, že sa jej venuje už od roku 1996.

Sen o svetovej káve

„Ako 14-ročný som musel každý víkend mlieť zrnkovú kávu na ručnom mlynčeku a poviem vám, že som to nemal rád, až do chvíle, kým sa z neho nezačala šíriť nádherná aróma kávy,“ rozpovedal nám príbeh svojej lásky ku káve pán Oldřich.  „Práve tú som si zamiloval pri každom dúšku tohto voňavého nápoja. Jedného dňa som si povedal, že ma bude aj živiť. A tak som v roku 1996 začal pracovať s kávou, ktorá ma neopustila dodnes.“

Kto si pamätá ako sa pred desaťročiami pila káva na Slovensku, musí uznať, že sme prešli dlhú cestu. Priznáva to aj zakladateľ Caffee Veronia. „Naša značka vznikla na základe podnetov od ľudí. So stúpajúcou silou reťazcov a ich nekvalitnými instantnými kávami, vznikol smäd po kvalitnej káve. V roku 2005 sme preto priniesli na trh vlastnú receptúru, zloženú zo šiestich arabík, a potom začali produkovať odrodové kávy z 25 krajín celého sveta.“

Keď zavonia káva

Postupne prechádzame cez sklad plný pestrofarebných vriec s kávou. Tie z Brazílie spoznávame na prvý pohľad, sú krásne veselé a v typickej žlto-zelenej farbe. A už sa presúvame do priestorov pražiarne, kde sa kávové zrná pod prísnym a odborným dohľadom pražia a následne ochladzujú na veľkom site. V obrovskej nádobe mizne naraz až 90 kilogramov kávy. Na jej správne upraženie dohliada počítač i kávový špecialista. Je na jeho rozhodnutí, kedy presne je čas proces zastaviť. Keď sa káva vysype na chladiace sito, celá miestnosť sa naplní typickou vôňou. Potom už nasleduje ručné balenie kávy, a keďže je predvianočný čas, sú všetky balíčky práve vo vianočnom dizajne.

Aby káva chutila správne, treba nakupovať kvalitné kávové zrná.  „Naša firemná filozofia je postavená na kvalite,“ dozvedáme sa. „A preto kávovníkové zrno dovážame priamo od pestovateľov. Všetko sa potom v pražiarni balí ručne a prechádza prísnou kontrolou. Aby sme si zachovali prvotriednosť musíme neustále zdokonaľovať pražiace systémy a vzdelávať našich zamestnancov. Len tak dokážeme uspokojiť aj tých najnáročnejších kávičkárov,“ približuje celý proces pán Holiš.

KÁVOVÝ INŠTITÚT: Už roky vychováva a vzdeláva mladých baristov z celého Slovenska.
KÁVOVÝ INŠTITÚT: Už roky vychováva a vzdeláva mladých baristov z celého Slovenska.
(Zdroj: acv)

Kávová akadémia

Na to, aby si ľudia mohli vychutnávať kvalitnú a dobrú kávu, je potrebné, aby bola takáto káva dostupná na trhu. Rovnako dôležité je aj to, aby vám vedeli dobrú kávu pripraviť napríklad v reštaurácii či kaviarni. A vďaka tomu vznikla v Caffee Veronia Academy of Coffee. Tá je prvou komplexnou akadémiou kávy na Slovensku a akreditovaným školiacim strediskom. Coffee Veronia je taktiež členom Medzinárodného kávového inštitútu.

„Academy of Coffee je miestom, kde máte možnosť zistiť o káve všetko, čo vás zaujíma a čo potrebujete k správnemu pochopeniu celej filozofie kávovej kultúry. Aby sme zabezpečili odbornosť na najvyššej úrovni, stali sme sa partnerom Coffee Consule z nemeckého Mannheimu, ktorý prináša unikátne školiace systémy a prístupy k problematike kávovníkového zrna a jeho spracovania,“ približuje nám nadšenec kávy, keď sa  usadáme v miestnosti plnej kávových strojov, doplnkov a dokonca aj špeciálnych mliek na prípravu kávových nápojov.

Toto je miesto, kde sa ročne vzdelávajú stovky budúcich baristov, a kde aj súťažia. „V roku 2015 sa naša Academy of Coffee stala súčasťou SkBA, teda Slovenskej barmanskej asociácie. Touto spoluprácou sme odštartovali podporu mladých baristov v súťaži Slovak Barista Cup junior. Víťaz súťaže získava fakultatívny pobyt na kávovníkovej farme. Našim cieľom je motivovať študentov a zatraktívniť povolanie baristu,“ prezrádza technický a degustačný porotca. 

Bean´s Friends

Základom dobrej kávy je však kávové zrno. Nie však hocaké. „Naša rodinná pražiareň Coffee Veronia sa s hrdosťou venuje priamemu obchodu Direct Trade, ktorý nám umožňuje nadviazať úzke vzťahy s kávovými farmármi po celom svete. Tento prístup zaručuje nielen najvyššiu kvalitu našich káv, ale aj spravodlivú odmenu pre tých, ktorí sa starajú o každý jeden kávovník,“ dozvedáme sa o zákulisí pestovania kávy. Zástupcova Caffee Veronia v minulom roku podnikli cestu do Brazílie, kde vďaka dlhoročnému priateľstvu s rodinou Dutra vytvorili skvelé partnerstvo. Aj slovenskí zákazníci môžu piť kvalitnú kávu priamo od farmárov z výnimočnej organickej farmy Fazendas Dutra.

Farma Fazendas Dutra

Túto farmu založil José Dutra Sobrino v roku 1950 na jedinom hektári pôdy. Dnes je rodinný podnik v rukách štvrtej generácie Dutrovcov. Fazendas Dutra je rodinná farma, ktorá sa zameriava najmä na udržateľné pestovanie kávovníkov. Používajú solárne panely, vysádzajú rozmanité druhy stromov, prísne hospodária s vodou a uplatňujú uhlíkovo-negatívne postupy, čím zdôrazňujú svoj záväzok voči ochrane životného prostredia. Farma sa nachádza v krásnom regióne Matas de Minas, v São João do Manhuaçu a kávovníky sa pestujú v hornatej oblasti, približne 1400 metrov nad morom.

SPRÁVNE MLETIE: Každý spôsob prípravy kávy si vyžaduje svoj vlastný postup, aby sa dosiahla najlahodnejšia chuť.
SPRÁVNE MLETIE: Každý spôsob prípravy kávy si vyžaduje svoj vlastný postup, aby sa dosiahla najlahodnejšia chuť.
(Zdroj: ancn)

Cesta do Brazílie

„Minulý rok sme mali príležitosť navštíviť exotickú Brazíliu, kde sme sa stretli s našimi dlhoročnými partnermi a spoznali ich krásnu farmu Fazendas Dutra,“ opisuje inšpiratívnu cestu slovenský pražiar. „Priamo na plantážach sme vyberali tie najlepšie kávovníkové zrná, ktoré teraz s radosťou prinášame našim zákazníkom.  Na farme strávil náš tím niekoľko dní, počas ktorých spoznal celé pestovateľské zákulisie, ako aj spôsoby zberov či vplyv spracovania na výslednú chuť kávy.“

Okrem „kochania sa“ krásami miestnej prírodnej scenérie, však slovenskí odborníci na kávu diskutovali aj o dôležitých témach akými sú poveternostné podmienky, klimatické zmeny, choroby kávovníkov a tradície, ktoré ovplyvňujú chod celej farmy a priamo zasahujú aj do života jej obyvateľov. Svoje obzory si rozšírili aj pri ukážkach rôznych foriem zberu a spôsobov spracovania či sušenia ako aj balenia a skladovania kávy. Rodina Dutruovcov však našim pražiarom ukázala aj rôzne spôsoby praženia jednotlivých odrôd kávy, nechýbali ani degustácie kávy a rozhovory o histórii ich pestovateľskej oblasti a živote farmárskej rodiny.

„Výsledkom tejto návštevy a spolupráce je nová kolekcia káv Bean’s Friends z Brazílie, ktorá je výsledkom týchto dlhoročných partnerstiev. Každá káva v tejto kolekcii nesie jedinečný príbeh farmára, jeho rodiny a regiónu, z ktorého pochádza,“ vysvetlil s radosťou pán Holiš. A tak si na Slovensku môžeme vypiť tri rôzne kávy s podobizňou Osvaldiny Alves Dutra a jej synov Waltera a Ednilsona, čo milovníkom kávy prinesie hlbšie prepojenie s ľuďmi a miestami, kde sa kávové zrná rodia.

Zdravie z hlbín zeme

To však nie je jediné prekvapenie, ktoré si pre nás majster pražiar pripravil. Hoci dnes už každý vie, že káva môže mať blahodarne účinky na zdravie, v Caffee Veronia prišli s myšlienkou spojiť kávu s jódom, látkou, ktorá je pre ľudské zdravie kľúčová. Mnohí ľudia však trpia jej nedostatkom.

„Každý z nás by mal dbať o správny príjem jódu. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by sme nemali konzumovať menej ako 150 mikrogramov jódu denne. Tento denný príjem jódu zaručí správne fungovanie štítnej žľazy, ktorá ovplyvňuje celý náš organizmus,“ dozvedáme sa vzápätí.

„Najviac jódu sa prirodzene nachádza v morských produktoch, no vďaka unikátnej technológii sme ho dokázali dostať aj do kávy. Stačí, keď si denne vypijete dve šálky našej jódovej kávy a zabezpečíte si tak optimálny príjem tohto dôležitého minerálu.“ Táto správa isto poteší športovcov a všetkých aktívnych kávičkárov, ktorí majú zvýšenú potrebu minerálov i stopových prvkov. Nielen pre nich vytvorili v Caffee Veronia špeciálnu kávu.

Dar z oceánu

„Dobrú správu máme dokonca aj pre budúce mamičky, ktoré majú tiež zvýšenú potrebu jódu,“ ukazuje nám s úsmevom pán Holiš. „Je bez kofeínu, preto poteší ako tehotné, tak aj dojčiace ženy, ale aj ľudí, ktorý majú kardiovaskulárne problémy.“ Tento jód pochádza z morských a oceánskych sedimentov, ktoré vznikli pred 35 miliónmi rokov a ťažia sa z hĺbky takmer jedného kilometra.

Pomaly sa lúčime a ku dverám nás vyprevádza príjemná vôňa čerstvo upraženej kávy. Určite sa ešte vrátime, lebo chutnej a zdravej káve dovezenej priamo z plantáží sa rozhodne nedá odolať. 

NÁPOJ PLNÝ ZDRAVIA: Kávu s jódom si môžu dopriať nielen šprotovci, ale v bezkofeínovej verzii dokonca i mamičky.
NÁPOJ PLNÝ ZDRAVIA: Kávu s jódom si môžu dopriať nielen šprotovci, ale v bezkofeínovej verzii dokonca i mamičky.
(Zdroj: ancn)


Zdroj foto: ancn, acv

Slovensko

Socialne siete