Na včelárskych majstrovstvách sveta v dánskej Kodani opäť zažiarili Slováci a konkurentom z celého sveta ukázali, že na našu kvalitu medu nemá nikto! Bonusom pre slovenskú výpravu bol neuveriteľný gastronomický zážitok. Medzi medmi, ktoré sa objavili na súťaži, bol totiž aj raritný med od bezžihadlových včiel z amazonského pralesa a vraj chutí úplne inak ako ten, na ktorý sme zvyknutí doma. Slovenských včelárov prekvapila najmä jeho kyslá a octová chuť.
Vedeli ste, že v starovekom Egypte sa med používal na zaplatenie daní? Samotní Egypťania pritom verili, že keď sa ich boh slnka Ra rozplakal, z jeho sĺz vznikli včely a ich med bol darom tohto boha ľudstvu. Už od pradávna si ľudia uvedomovali význam včiel a ich medu pre ľudské zdravie a ani Slovensko nebolo v tomto smere výnimkou. Lesné včelárstvo máme na našom území historicky potvrdené od piateho storočia po Kristovi a slovenské medy patria medzi najlepšie na svete. Túto vetu dlhé roky slovenskí medári potvrdzujú, pričom, aj nedávno si na konto pripísali skvelý úspech. Na včelárskych majstrovstvách sveta Apimondia 2025 v dánskej Kodani dosiahlo jedno z našich včelárstiev ďalší ohromujúci úspech, pričom sa v tomto roku súťažilo v 9 kategóriách včelích produktov. „Slovensko i naša včelárska farma dosiahli na tomto prestížnom podujatí skvelé výsledky, najlepšie v celej histórii majstrovstiev sveta,“ dozvedeli sme sa od včelára Tibora Vargapála s tým, že naša krajina získala viac ako polovicu všetkých medailí – 15, z toho boli štyri zlaté, šesť strieborných a päť bronzových.
Historický úspech Slovákov
V Kodani na svetovom včelárskom kongrese a majstrovstvách sa stretli účastníci až zo 120 krajín sveta, pričom sa o historický úspech Slovenska postaralo najmä včelárstvo Vargapál, ktoré sa stalo najúspešnejším včelárstvom súťaže a z 15 slovenských medailí získalo až deväť. „Z deviatich zlatých medailí sme získali takmer polovicu, teda štyri, rovnako sme získali aj štyri strieborné a jednu bronzovú medailu,“ prezradil pre Nový Čas Nedeľa známy včelár Tibor Vargapál s tým, že Slovensko a rovnako aj ich včelárstvo obsadili 1. miesto v krajinách i v súťaži jednotlivcov - a to s veľmi výrazným náskokom. „Je to pre nás nielen súťaž, ale aj inšpirácia. Po obrovskom úspechu v Kodani sa už teraz pripravujeme na ďalšie výzvy. Sme vďační, že môžeme reprezentovať Slovensko na svetovej úrovni, a ešte viac, že sa nám podarilo dosiahnuť historicky najväčší úspech pre našu krajinu aj naše rodinné včelárstvo,“ povedal nám známy slovenský včelár.
Med z amazonského pralesa
Ďalší ročník svetoznámeho včelárskeho podujatia Apimondia sa chystá v roku 2027 v exotickom Dubaji a o dva roky neskôr budú včelári súťažiť v nemeckom Lipsku. „Apimondia nie je len súťaž, ale aj obrovský vedecký kongres a výstavisko, kde sa stretávajú odborníci, výskumníci a nadšenci včelárstva z celého sveta. Tento rok privítala viac ako 7 000 účastníkov a otvorila dvere veľtrhu ApiExpo so 171 vystavovateľmi,“ dozvedeli sme sa od nadšeného včelára Tibora Vargapála s tým, že jedným z vrcholov podujatia bola jedinečná degustácia medov z celého sveta. „Návštevníci mali možnosť ochutnať 300 druhov medov z viac ako 40 krajín – od mätového medu z Chorvátska, cez gaštanový med zo Slovinska, lipový med z Litvy, pohánkový med z Lotyšska, akáciový med z Bulharska, až po med z čerešňových hájov zo Slovenska z nášho včelárstva,“ prezradil pre Nový Čas Nedeľa Tibor Vargapál, pre ktorého bol najväčším prekvapením med bezžihadlových včiel z amazonského pralesa. „Tá chuť bola výrazná a úplne odlišná od toho, na čo sme zvyknutí na Slovensku. Niektoré medy boli sladké, iné kyslé. A jeden dokonca pripomínal chuť octu,“ prezradil nám Tibor Vargapál. Okrem týchto exotických chutí však nechýbal ani nemecký medovicový med, vresové medy zo Škótska a Írska, alpské lúčne medy z Rakúska, astragalový med z Turecka, grécky medovicový borovicový med či voňavé lúčne medy z maltských pobreží.
Zdroj foto: archív Včelárstvo Vargapál