Perfektné šípky: Rýchlo si nazbierajte

SLEDUJTE MRAZY: Na čaj sa zbierajú šípky pred mrazmi.
(Zdroj: shutterstock)

Všimli ste si? Už dozrievajú šípky, a to je najvyšší čas, nazbierať si ich a pripraviť pochúťky, dekorácie či dokonca jesennú kozmetiku. Tento nádherný červený dar z prírody by nemal v tomto ročnom období chýbať v žiadnej domácnosti. Má nekonečné množstvo využití a je krásny na pohľad.

Šípky sú plody rastliny divokej ruže, ktoré sú jedlé. Tradične sa používajú pre svoje liečivé vlastnosti i zaujímavú chuť. Vďaka prítomnosti kyseliny ellagovej, lykopénu a fenolov majú šípky rôzne výhody a zlepšujú vaše zdravie rôznymi spôsobmi.

Červený poklad

Plody sa objavujú koncom leta a dozrievajú počas celej jesene. Zvyčajne sa zbierajú zhruba týždeň po prvých mrazoch. S obľubou sa z nich vyrába tradičná maďarská ovocná pálenka palinka, ktorá je dobre známa v krajinách bývalého Rakúsko-Uhorska. Šípky môžete nájsť v dvoch odrodách - Rosa gallica a Rosa canina, ktoré sú pôvodom z Ázie, Európy a severnej Afriky.

Zo šípok môžete pripraviť mnoho pochúťok -  zdravý čaj, džem, lekvár alebo omáčku, ale aj likér či víno. Okrem toho ich môžete využiť na dekoráciu vo váze, ako súčasť jesenných dekorácií, alebo dokonca na výrobu domácej kozmetiky.

Vypiť i zjesť

Medzi najjednoduchšie spôsoby spracovania šípok je príprava čaju. Či už za čerstva alebo po vysušení podrvíte šípky, zalejete horúcou vodou a necháte lúhovať. Šípky sa výborne kombinujú aj s ibištekom či zázvorom, nápoj môžete dochutiť medom.

K tradičným receptom so šípkami patria aj domáce džemy a lekváre. Ak máte bohatú úrodu šípok, môžete z nich pripraviť pravý šípkový džem. Mäsové a múčne jedlá aj v slovenskej kuchyni môžete doplniť šípkovou omáčkou. A milovníci ostrejších nápojov môžu pripraviť domáci šípkový likér alebo víno.

Využiť môžete nielen červené plody. Malé vetvičky sa jednoducho aranžujú s ďalšími jesennými alebo sušenými rastlinami, a vo váze alebo na venci vyzerajú efektne v kombinácii s ostatnými jesennými plodmi akými sú gaštany, žalude a tekvice.

Pokiaľ máte viac času, môžete so šípkami experimentovať a vyrábať si z nich aj domácu kozmetiku. Olej z plodov šípky preniká hlboko do vrstiev pokožky a zlepšuje jej zdravie. Vitamín C  stimuluje produkciu kolagénu a redukuje vrásky a jemné linky.

Ovocie obsahuje aj vitamín A, ktorý zvyšuje vlhkosť v pokožke. Šípkový olej tiež možno použiť ako ochranu pred UV žiarením. Antioxidanty v ovocí zlepšujú textúru a tón pleti a pomáhajú liečiť pigmentáciu. Esenciálne mastné kyseliny v oleji  zabraňujú zjazveniu a podporujú regeneráciu pokožky.

ŠÍPKOVÝ DŽEM: Ideálny je zo šípok po prvých mrazoch, lebo sú sladšie.
ŠÍPKOVÝ DŽEM: Ideálny je zo šípok po prvých mrazoch, lebo sú sladšie.
(Zdroj: shutterstock)

Vyrobte si

Šípkový olej

Na olej treba rovnaké množstvo sušených šípok a mandľového oleja. Rozdrvené šípky dajte do uzatvárateľnej fľaše, zalejte ich olejom, uzatvorte a nechajte 4 – 6 týždňov odpočívať. Priebežne, raz až dvakrát za týždeň fľašu obráťte, aby sa obsah premiešal. Následne olej sceďte a uchovávajte v tmavej nádobe na chladnom mieste.

Šípkový sirup

Na výrobu sirupu je potrebných  g čerstvých šípok, liter vody, 750 g trstinového cukru a šťava z 1 citróna.

Šípky po umytí zalejeme vodou a necháme odstáť do nasledujúceho dňa. Potom zmes v hrnci zahrejeme ale nevaríme, aby sme neprišli o vitamíny. Keď zhustne, precedíme ju, pridáme cukor, šťavu a nalejeme do fliaš. Sirup uchovávame v chlade, najlepšie v chladničke.

Šípkový čaj

Nazbierané šípky dobre umyjeme a dáme sušiť na utierku. Usušené pomelieme alebo posekáme, rozložíme na plech na papier na pečenie a necháme sušiť. Sušiť môžeme aj v sušičke. Dostatočne suché šípky zblednú a stvrdnú. Uskladníme ich vo vzduchotesných nádobách. Na nápoj potrebujeme jednu čajovú lyžičku šípok, zalejeme horúcou vodu a necháme lúhovať  až 10 až 15 minút. Následne precedíme a môžeme pridať med.


Zdroj foto: shutterstock

Zdravie

Socialne siete