Už ste sa stihli vybrať na huby? Nie je nič chutnejšie ako čerstvá, hustá hubová polievka pripravená z vlastnoručne nazbieraných hríbov. Ak ste však doteraz nemali možnosť vybehnúť s košíkom do lesa, pripraviť ju môžete aj z tradičných šampiónov. Ocenia ju nielen hubári!
Potrebujeme:
400 g šampiňónov alebo lesných húb
500 g zemiakov
1,5 l zeleninového vývaru
250 ml smotany na varenie
10 g hladkej múky
1 PL oleja
4 bobkové listy
5 guličiek nového korenia
3 strúčiky cesnaku
1 ČL mletej rasce
3-4 PL jablčného octu
mleté čierne korenie
Postup:
Na oleji orestujeme huby nakrájané na plátky do zlatista. Pridáme k nim mletú rascu, zemiaky nakrájané na kocky a všetko spolu premiešame. Prilejeme vývar, pridáme bobkové listy, nové korenie a polievku varíme do zmäknutia zemiakov. Do polievky ďalej pomaly prilejeme smotanu premiešanú s múkou a dochutíme ju pretlačeným cesnakom, soľou a korením. Polievku necháme krátko zovrieť, a po odstavení ju dochutíme octom podľa chuti.
Náš tip:
Do základného receptu na hustú hubovú polievku na kyslo môžete používať čerstvé i sušené hríby, ktoré ste vopred namočili. Takto si polievku vychutnáte počas celého roka. Vhodné sú však aj šampiňóny či hliva ustricová.
Zdroj foto: shutterstock