Máte doma stravníka, ktorý miluje sladké zeleninové polievky? S chutnou mrkvičkou sa určite nepomýlite, navyše túto krémovú dobrotu môžete vylepšiť slaninkou či opraženou cibuľkou. Z tejto polievky si jednoducho naloží každý rád aj dva razy.
Potrebujeme:
500 g mrkvy
300 g sladkých zemiakov
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
olivový olej
150 ml smotany na varenie
kúsok čerstvého závoru alebo čili papričku
soľ, korenie a zeleninový vývar
Postup:
Cibuľu a cesnak očistite, nakrájajte na malé kúsky a orestujte na olivovom oleji. Mrkvu a sladké zemiaky ošúpte, nakrájajte a tiež krátko orestujte. Pridajte soľ, korenie a zázvor (podľa chuti) a zalejte vodou alebo vývarom. Varte, kým mrkva nezmäkne a následne rozmixujte ponorným mixérom.
Ak máte radi polievku ešte krémovejšiu, pridajte smotanu na varenie alebo kokosové mlieko. Polievku podľa potreby dochuťte soľou a servírujte s opečeným chlebíkom.
Náš tip:
Polievku môžete posypať krutónmi, tekvicovými jadierkami, petržlenovou vňaťou alebo opečenou slaninkou či cibuľkou. Sýtejšiu polievku získate, ak do nej pridáte varenú ryžu alebo vajíčko uvarené na tvrdo.
Zdroj foto: shutterstock