Toto chutné jedlo je národným jedlom v Chorvátsku, tak ako u nás bryndzové halušky. Sú to mäkké kúsky mäsa v lahodnej hustej omáčke. Pripravuje sa pomerne dlho, pretože si musíte mäso špikovať zmesou mrkvy a slaninky, no nechýba tu ani cesnak. Neskôr ho odložíme marinovať. Mäso sa napokon zatiahne pri varení, kde sa pridáva cibuľka, slivky a často aj sladké víno. Po niekoľkých hodinách ste hotoví. Omáčka má jemne sladkú chuť v ktorej nájdete aj náznaky kyslosti a tak je skvelo vyvážené.
Marináda:
- 600 ml červeného vína
- 2 mrkvy
- 1 bobkový list
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
Ingrediencie:
- 1 kg hovädzieho zadného stehna alebo zadného stehna z mladého býka (alebo falošná sviečková)
- 40 g suchej slaniny
- 100 g sušených sliviek
- 1 PL rajčinového pretlaku
- 5 strúčikov cesnaku
- 100 ml prošeka (sladké dezertné dalmatínske víno) alebo sladkého vermutu
- soľ
- olej
- čierne korenie
Postup:
Mäso prešpikujeme cesnakom a slaninou. Odložíme ho do nádoby, v ktorej sme si pripravili marinádu z vína a nadrobno nakrájanej zeleniny a v nej ho necháme cez noc odstáť.
Na druhý deň marinované mäso ocedíme, osušíme a opražíme na horúcom oleji. Potom k nemu pridáme zeleninu z marinády. Ochutíme soľou, korením a dusíme, kým zelenina trochu nezmäkne. Pridáme rajčinový pretlak a sušené slivky a podlejeme vodou. Varíme 1 hodinu. Keď je mäso hotové, vyberieme ho, zeleninu so slivkami a výpekom zmixujeme nahrubo na hustú omáčku a potom do nej mäso vrátime. Tradične sa pašticada servíruje s domácimi knedličkami zo zemiakovo-maslového cesta.
Zdroj foto: shutterstock