Národné jedno v Chorvátsku: Pašticada

Národné jedno v Chorvátsku: Pašticada
Recept na dobrú chuť!
(Zdroj: shutterstock)

Toto chutné jedlo je národným jedlom v Chorvátsku, tak ako u nás bryndzové halušky. Sú to mäkké kúsky mäsa v lahodnej hustej omáčke. Pripravuje sa pomerne dlho, pretože si musíte mäso špikovať zmesou mrkvy a slaninky, no nechýba tu ani cesnak. Neskôr ho odložíme marinovať. Mäso sa napokon zatiahne pri varení, kde sa pridáva cibuľka, slivky a často aj sladké víno. Po niekoľkých hodinách ste hotoví. Omáčka má jemne sladkú chuť v ktorej nájdete aj náznaky kyslosti a tak je skvelo vyvážené.

Marináda:

  • 600 ml červeného vína
  • 2 mrkvy
  • 1 bobkový list
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa

Ingrediencie:

  • 1 kg hovädzieho zadného stehna alebo zadného stehna z mladého býka (alebo falošná sviečková)
  • 40 g suchej slaniny
  • 100 g sušených sliviek
  • 1 PL rajčinového pretlaku
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 100 ml prošeka (sladké dezertné dalmatínske víno) alebo sladkého vermutu
  • soľ
  • olej
  • čierne korenie

Postup: 

Mäso prešpikujeme cesnakom a slaninou. Odložíme ho do nádoby, v ktorej sme si pripravili marinádu z vína a nadrobno nakrájanej zeleniny a v nej ho necháme cez noc odstáť.

Na druhý deň marinované mäso ocedíme, osušíme a opražíme na horúcom oleji. Potom k nemu pridáme zeleninu z marinády. Ochutíme soľou, korením a dusíme, kým zelenina trochu nezmäkne. Pridáme rajčinový pretlak a sušené slivky a podlejeme vodou. Varíme 1 hodinu. Keď je mäso hotové, vyberieme ho, zeleninu so slivkami a výpekom zmixujeme nahrubo na hustú omáčku a potom do nej mäso vrátime. Tradične sa pašticada servíruje s domácimi knedličkami zo zemiakovo-maslového cesta.


Zdroj foto: shutterstock

Recepty

Socialne siete