Naši vinári bodovali v Londýne: Svetový triumf slovenského sektu

SVETOVÉ OCENENIE: Obchodný riaditeľ vinárstva Peter Kuric (vľavo) prebral prestížnu cenu Glass of Bubbly od Olivera Walkeyho.
(Zdroj: archív shebo winery)

Máte radi bublinky? Chutia vám perlivé vína, sekty či šampanské? Slovenské vinárstvo Shebo Winery zaznamenalo mimoriadny úspech, keď na prestížnej svetovej súťaži šumivých vín Glass of Bubbly Awards 2025 v Londýne získal Sekt Pálffy v konkurencii viac ako 20 krajín spolu štyri ocenenia, medzi nimi aj Trophy – najvyššie možné víťazstvo v kategórii Tropical Burst. Tento triumf potvrdzuje, že špičkové slovenské šumivé vína dokážu konkurovať svetovej elite.

Keďže na trhu máme naozaj širokú ponuku šumivých vín, nie je ľahké sa v nich orientovať. Navzájom sa líšia cenou, a samozrejme kvalitou, ktorá sa odvíja od kvality a pôvodu prvotnej suroviny, technológie výroby, typu použitej fľaše a balenia  a častokrát aj od imidžu značky.

Unikátna výhra

Každá kategória v súťaži Glass of Bubbly reprezentuje špecifický chuťový profil, ktorý sa odvíja od nespočetného množstva faktorov. „Glass of Bubbly hodnotí šumivé a perlivé vína celkovo v 18-tich kategóriách. Víno je do konkrétnej kategórie zaradené priamo počas odbornej degustácie na základe jeho senzorického prejavu. Podľa hodnotenia odbornej poroty možno povedať, že náš Sekt Pálffy sa vyznačuje vysokou intenzitou tónov tropického ovocia, krémovosťou, korenistosťou a gastronomickou kombinovateľnosťou so širokým spektrom pokrmov,“ vysvetlil generálny riaditeľ Shebo Winery Richard Gažo.

DAGMAR ŠEBOVÁ: Odbornej porote chutil Sekt Pálffy najviac.
DAGMAR ŠEBOVÁ: Odbornej porote chutil Sekt Pálffy najviac.
(Zdroj: archív shebo winery)

Šumivé majstrovstvo

Sekt Pálffy je u znalcov a milovníkov kvalitných bubliniek už overenou značkou. Je to jeden z mála slovenských sektov vyrábaných tradičnou metódou druhotného kvasenia vo fľaši, známou ako méthode classique, ktorá je typická aj pre výrobu šampanského. Pri výrobe Sektu Pálffy pivničným majstrom umne scelené cuvée kvasí priamo vo fľašiach. Doba zrenia je minimálne 9 mesiacov, pri limitovaných edíciách však Sekt Pálffy dosahuje svoj plný potenciál, typickú krémovú textúru, jemné dlhotrvajúce perlenie a bohatú aromatiku po 18 až 24 mesiacoch.

Kombinácia precíznej práce vinára, výberu najkvalitnejšieho hrozna a citlivého zrenia robí zo Sektu Pálffy symbol slovenského šumivého majstrovstva – víno, ktoré dôstojne obstojí aj v spoločnosti svetových mien. „Odborná porota zložená z medzinárodných profesionálnych degustátorov, someliérov a novinárov ocenila všetky štyri šumivé vína z kolekcie Sekt Pálffy, ktoré sme na súťaž poslali,“  netají nadšenie Dagmar Šebová, marketingová riaditeľka Shebo Winery.


Zdroj foto: archív shebo winery

Zaujímavosti

Socialne siete