Rebarbora chutí vynikajúco nielen v pečených múčnikoch, možno z nej totiž pripraviť aj ľahkú letnú pochúťku, ktorá zaručene osvieži. Nechajte sa inšpirovať klasickým talianskym dezertom – panna cottou a ozvláštnite ju pomarančmi alebo ovocím podľa svojej fantázie.
Potrebujeme:
350 ml plnotučného mlieka
100 g kryštálového cukru
1/2 balíčka práškovej želatíny (10 g )
50 ml vody
250 ml smotany na šľahanie
2 KL vanilkového extraktu
200 g rebarbory
100 g trstinového cukru
Trochu pomarančovej kôry
150 ml čerstvej pomarančovej šťavy
1 PL kukuričného škrobu
2 PL vody
Postup:
Najprv pripravíme panna cottu. V panvici zahrejeme čerstvé mlieko s cukrom. Mlieko nevaríme, iba zahrievame na miernom plameni, kým sa neroztopí cukor. Medzitým v malej miske rozsypeme práškovú želatínu na hladinu vlažnej vody (50 ml) a necháme napučať. Napučanú želatínu rozmiešame v horúcom mlieku a panvicu odstavíme z plameňa.
Potom do zmesi zamiešame smotanu, vanilkový extrakt a hotovú zmes rozlejeme do štyroch pohárov, ktoré uložíme do chladu aspoň na 6 hodín.
Stonky rebarbory pokrájame na 2 cm kúsky a vložíme ich do panvice. V miske rozmiešame jemný škrob s vodou a ten spolu s pomarančovou šťavou varíme približne 2 minúty spolu s rebarborou. Odstavíme a necháme vychladnúť. Vychladenú panna cottu ozdobíme pomarančovou rebarborou a môžeme servírovať.
Náš tip:
Pomaranče môžeme nahradiť jahodami, ktoré sú typickým ovocím, ktoré sa výborne dajú kombinovať s rebarborou. Použiť však môžete akékoľvek sladké ovocie, namiesto ovocnej šťavy môžete v recepte použiť aj ovocný džús.
Zdroj foto: shutterstock