Koniec prázdnin treba osláviť sviežim ananásovým koláčom, ktorý sa hodí nielen ku šálke kávy. Je mimoriadne rýchly, a ak vám zachutí, určite ho vyskúšajte pripraviť so svojim obľúbeným ovocím.
Potrebujeme:
2 PL práškového cukru
100 g masla
2 vajcia
6 ks ananásových krúžkov (môže byť kompót)
čerešne alebo višne, môžu byť kondenzované alebo zavárané
100 g hladkej múky
1 KL kypriaceho prášku
1/4 KL sódy bikarbóny
100 g kryštálového cukru
Postup:
Maslo necháme zmäknúť. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Trochou masla vymastíme formu. Dvomi lyžicami cukru posypeme vymastené dno. Do kruhu potom poukladáme kolieska ananásu a do stredu každého kolieska ananásu vložíme jednu čerešňu. Čerešne uložíme aj do medzier medzi kolieska ananásov.
Múku, prášok do pečiva, zmäknuté maslo, sódu bikarbónu, vajcia a kryštálový cukor vymiešame na hladké cesto. Do cesta môžeme pridať tri lyžice ananásovej šťavy, ak sme použili kompót. Pripravené cesto vylejeme na ananásové kolieska. V rozohriatej rúre pečieme asi 30 minút. Napokon uvoľníme okraje koláča od formy. Formu zakryjeme tanierom a rýchlo obrátime, aby sme uvoľnili koláč.
Náš tip:
Ananás možno nahradiť marhuľami alebo broskyňami. Okrem čerstvého ovocia sa hodí do koláča aj konzervované alebo zavárané. Čerešne alebo višne môžete vopred namočiť napríklad v rume. Po vyklopení môžete koláč poliať karamelom alebo čokoládovou polevou.
Zdroj foto: pixabay