Kedy ste naposledy jedli takúto dobrotu? Tradičné slivkové lokše s makom si môžete pripraviť aj doma. Pochutnajte si na výbornom slivkovom lekvári, čerstvo pomletom maku a teplej lokši poliatej maslom. Lepšiu pochúťku vám neponúknu ani v drahej reštaurácii.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
300 g polohrubej múky
½ KL soli
slivkový lekvár
mletý mak
práškový cukor
maslo
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme a pretlačíme alebo jemne postrúhame na pomúčenú dosku. Pridáme múku, soľ a vypracujeme celistvé, elastické cesto. Z cesta vytvarujeme valček, ktorý rozrežeme na rovnako veľké kúsky, môžeme si pomôcť kuchynskou váhou. Cesto vyvaľkáme do tvaru placiek a opekáme na sucho na panvici či platni.
Upečené lokše potrieme domácim slivkovým lekvárom, zrolujeme alebo preložíme, posypeme mletým makom s práškovým cukrom a polejeme rozpusteným maslom.
Náš tip:
Slivkový lekvár môžete nahradiť aj iným podľa svojej chuti, slivky sú však v tomto prípade tradičné. Sladkú plnku môžete pripraviť aj z čerstvých alebo sušených sliviek, ktoré naložíte do rumu. Pre výraznejšiu chuť by mal byť mak vždy čerstvo pomletý.
Zdroj foto: shutterstock