Slivkové lokše s makom

Slivkové lokše s makom
Recept na Dobrú chuť!
(Zdroj: shutterstock)

Kedy ste naposledy jedli takúto dobrotu? Tradičné slivkové lokše s makom si môžete pripraviť aj doma. Pochutnajte si na výbornom slivkovom lekvári, čerstvo pomletom maku a teplej lokši poliatej maslom. Lepšiu pochúťku vám neponúknu ani v drahej reštaurácii.

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

300 g polohrubej múky

½ KL soli

slivkový lekvár

mletý mak

práškový cukor

maslo

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme a pretlačíme alebo jemne postrúhame na pomúčenú dosku. Pridáme múku, soľ a vypracujeme celistvé, elastické cesto. Z cesta vytvarujeme valček, ktorý rozrežeme na rovnako veľké kúsky, môžeme si pomôcť kuchynskou váhou. Cesto vyvaľkáme do tvaru placiek a opekáme na sucho na panvici či platni.

Upečené lokše potrieme domácim slivkovým lekvárom, zrolujeme alebo preložíme, posypeme mletým makom s práškovým cukrom a polejeme rozpusteným maslom.

Náš tip:

Slivkový lekvár môžete nahradiť aj iným podľa svojej chuti, slivky sú však v tomto prípade tradičné. Sladkú plnku môžete pripraviť aj z čerstvých alebo sušených sliviek, ktoré naložíte do rumu. Pre výraznejšiu chuť by mal byť mak vždy čerstvo pomletý.


Zdroj foto: shutterstock

Recepty

Socialne siete