Špargľa, nazývaná aj kráľovskou zeleninou, by sa na váš tanier mala dostať aspoň raz za sezónu. Asi najtradičnejší spôsob, ako si vychutnať delikátnosť špargle, je poliať ju zlatožltou omáčkou zo žĺtkov a masla. Budete sa cítiť ako v najlepšej reštaurácii.
Potrebujeme:
zelenú alebo bielu špargľu
2 žĺtky
PL citrónovej šťavy alebo biely vínny ocot
125 g masla
soľ, mleté biele korenie
Postup:
Maslo roztopíme na panvici a odstavíme. Oddelíme bielky od žĺtkov, ktoré vložíme do misky nad vodný kúpeľ a za stáleho miešania metličkou k nim pridáme citrónovú šťavu a miešame, kým žĺtky mierne nezhustnú, cca 3 až 4 minúty.
Stále miešame a tenkým prúdom alebo po kvapkách k žĺtkom prilievame roztopené maslo.
Vznikne nám polohustá omáčka, ktorú odstavíme z kúpeľa a dochutíme štipkou soli a bieleho korenia. Ak je omáčka príliš hustá, môžeme ju zriediť kvapkou vody. Zo špargle odlomíme alebo odrežeme spodné časti a vložíme ju do vriacej osolenej vody na cca 6 minút pre zelenú špargľu. Ak varíme bielu špargľu, pred varením ju ošúpeme škrabkou na zeleninu a potom ju varíme zhruba 8 až 10 minút.
Špargľu vytiahneme z horúcej vody, rozdelíme na taniere a prelejeme teplou holandskou omáčkou.
Náš tip:
Holandskú omáčku by ste mali servírovať okamžite, ešte teplú. Ak ju potrebujete podávať neskôr, udržujte ju teplú napríklad v termoske alebo miske ponorenej v teplej vode.
Zdroj foto: Shutterstock