Špargľa s holandskou omáčkou

Recept na dobrú chuť.
(Zdroj: Shutterstock)

Špargľa, nazývaná aj kráľovskou zeleninou, by sa na váš tanier mala dostať aspoň raz za sezónu. Asi najtradičnejší spôsob, ako si vychutnať delikátnosť špargle, je poliať ju zlatožltou omáčkou zo žĺtkov a masla. Budete sa cítiť ako v najlepšej reštaurácii.

Potrebujeme: 
zelenú alebo bielu špargľu 
2 žĺtky 
PL citrónovej šťavy alebo biely vínny ocot 
125 g masla 
soľ, mleté biele korenie 

ŠPARGĽA: Jednoduchá a chutná.
ŠPARGĽA: Jednoduchá a chutná.
(Zdroj: Shutterstock)

Postup: 
Maslo roztopíme na panvici a odstavíme. Oddelíme bielky od žĺtkov, ktoré vložíme do misky nad vodný kúpeľ a za stáleho miešania metličkou k nim pridáme citrónovú šťavu a miešame, kým žĺtky mierne nezhustnú, cca 3 až 4 minúty. 
Stále miešame a tenkým prúdom alebo po kvapkách k žĺtkom prilievame roztopené maslo.

Vznikne nám polohustá omáčka, ktorú odstavíme z kúpeľa a dochutíme štipkou soli a bieleho korenia. Ak je omáčka príliš hustá, môžeme ju zriediť kvapkou vody. Zo špargle odlomíme alebo odrežeme spodné časti a vložíme ju do vriacej osolenej vody na cca 6 minút pre zelenú špargľu. Ak varíme bielu špargľu, pred varením ju ošúpeme škrabkou na zeleninu a potom ju varíme zhruba 8 až 10 minút. 
Špargľu vytiahneme z horúcej vody, rozdelíme na taniere a prelejeme teplou holandskou omáčkou. 


Náš tip: 
Holandskú omáčku by ste mali servírovať okamžite, ešte teplú. Ak ju potrebujete podávať neskôr, udržujte ju teplú napríklad v termoske alebo miske ponorenej v teplej vode.  
 


Zdroj foto: Shutterstock

Recepty

Socialne siete