Jedným z klasických trojkráľových jedál sú šúľance s makom. Najlepšie chutia, ak si ich pripravíte celé samy. V minulosti sa podávali nielen s makom, ale aj orieškami, smotanou či hrozienkami. Zalovte v pamäti a pripravte si ich tak, ako ste ich jedávali vo svojom detstve.
Potrebujeme:
700 g zemiakov
300 g polohrubej múky
2 väčšie vajcia
1 štipku soľ
150 g mletého maku
50 g práškového cukru
100 g masla
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke a po vychladnutí ošúpeme a roztlačíme. Pridáme múku, vajce a soľ, z ktorých vypracujeme nelepivé cesto do tvaru valca. Ten rozkrojíme na osem až desať menších častí, z ktorých šúľame dlhé valčeky a ďalej krájame na menšie kúsky. Pomúčime a šúľame finálne šúľance.
Šúľance dáme variť do vriacej vody. Keď vyplávajú na hladinu, vyberieme ich, polejeme rozpusteným maslom, pridáme cukor a mak a podávame.
Náš tip:
Šúľance vždy pripravujeme čerstvé. Zemiaky môžeme nahradiť v tomto recepte aj tvarohom. Ak nemáte radi mak, môžete posypať šúľance mletými vlašskými orechmi, alebo opraženou strúhankou zmiešanou s cukrom.
Zdroj foto: shutterstock