Tradičné makové šúľance

Tradičné makové šúľance
Recept na Dobrú chuť!
(Zdroj: shutterstock)

Jedným z klasických trojkráľových jedál sú šúľance s makom. Najlepšie chutia, ak si ich pripravíte celé samy. V minulosti sa podávali nielen s makom, ale aj orieškami, smotanou či hrozienkami. Zalovte v pamäti a pripravte si ich tak, ako ste ich jedávali vo svojom detstve.

Potrebujeme:

700 g zemiakov

300 g polohrubej múky

2 väčšie vajcia

1 štipku soľ

150 g mletého maku

50 g práškového cukru

100 g masla

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke a po vychladnutí ošúpeme a roztlačíme. Pridáme múku, vajce a soľ, z ktorých vypracujeme nelepivé cesto do tvaru valca. Ten rozkrojíme na osem až desať menších častí, z ktorých šúľame dlhé valčeky a ďalej krájame na menšie kúsky. Pomúčime a šúľame finálne šúľance.

Šúľance dáme variť do vriacej vody. Keď vyplávajú na hladinu, vyberieme ich, polejeme rozpusteným maslom, pridáme cukor a mak a podávame.

Náš tip:

Šúľance vždy pripravujeme čerstvé. Zemiaky môžeme nahradiť v tomto recepte aj tvarohom. Ak nemáte radi mak, môžete posypať šúľance mletými vlašskými orechmi, alebo opraženou strúhankou zmiešanou s cukrom.


Zdroj foto: shutterstock

Recepty

Socialne siete