Cuketa je mimoriadne univerzálna zelenina, a v lete z nej môžete vyčarovať celý rad chutných receptov. Hodí sa do vegetariánskej kuchyne, môžete ju však naplniť aj mletým mäsom. Zapekané cukety sú rýchlym receptom, ktorý má nekonečné množstvo variácií, takže vás nikdy nebudú nudiť.
Potrebujeme:
2 cukety
2 PL extra panenského olivového oleja
1 menšiu cibuľu
2 strúčiky cesnaku
0,5 KL sušeného tymianu
100 g feta syra
150 g strúhaného tvrdého syra
1 PL petržlenovú vňať
podľa chuti soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Cukety dobre umyjeme, osušíme, odrežeme konce, pozdĺžne rozrežeme na polovicu a lyžičkou vydlabeme dužinu. Dužinu nevyhradzujeme, vložíme ju do sitka a vytlačíme z nej prebytočnú vodu. Cuketové lodičky osolíme, kožou na hor ich položíme na mriežku umiestnenú nad papierovou utierkou a necháme ich odkvapkať cca 20 minút.
Medzitým na panvici zahrejeme olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak a restujeme do sklovita. Potom pridáme dužinu z cukiet, soľ, korenie a tymian a spoločne všetko restujeme zhruba 5 minút.
Panvicu odstavíme a k zelenine primiešame petržlenovú vňať, nakrájaný feta syr a nastrúhaný tvrdý syr. Cukety naplníme syrovou plnkou položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 200ºC 20 až 25 minút.
Náš tip:
Zapekanú cuketu môžeme podávať s varenými zemiakmi alebo zeleninovým šalátom, hodí sa však aj svieži dip zo smotany. Syr môžeme nahradiť mletým mäsom alebo kuracím soté. Bohatšiu plnku dostaneme pridaním rôznych druhov zeleniny, byliniek a korenín.
Zdroj foto: shutterstock