Mangold je často opomínaná zelenina. Ak však na mangold natrafíte alebo sa vám ho podarilo vypestovať v záhrade, určite vyskúšajte vynikajúci zapekaný mangold. Výborne zasýti a bude aj hviezdou záhradnej párty či rodinnej grilovačky.
Potrebujeme:
2 PL masla
1 stredne veľkú cibuľu
2 strúčiky cesnaku
700 g veľkých listov mangoldu
1/2 KL soľ
1 štipku muškátového oriešku
Na omáčku:
2 PL masla
2 PL hladkej múky
500 ml zeleninového vývaru
100 ml smotany na šľahanie
150 g strúhaného syru typu čedar
1 žĺtok
Postup:
Najprv pripravíme omáčku. Vývar premiešame so smotanou. V panvici zahrejeme maslo, pridáme múku a miešame, kým nezískame hladkú kašu, do ktorej postupne prilievame zmes vývaru a smotany. Uvaríme hustý bešamel, ktorý odstavíme a primiešame doň nastrúhaný čedar a jeden žĺtok. Vymiešame hladkú syrovú omáčku, ktorú odložíme bokom.
Z listov mangoldu odrežeme hrubšie spodné časti, a ak sú listy príliš veľké môžeme ich rozrezať na polovicu. Vo väčšej a hlbšej panvici zahrejeme maslo, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Restujeme asi tri minútky a potom do panvice pridáme mangold a podusíme ho do polomäkka.
Udusené listy s cibuľou a cesnakom dáme do sitka, aby z nich odtiekla väčšina vody, ktorú pustili a vrátime ich do panvice, kde ich už mimo plameňa dochutíme troškou soli a čerstvo nastrúhaného muškátového orieška.
Ochutené listy premiešame s omáčkou, zmes navrstvíme a zarovnáme do zapekacej misky. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 15 až 20 minút.
Náš tip:
Podobne ako mangold môžeme na prípravu pokrmu využiť napríklad špenátové listy alebo šťaveľ, či zmes všetkých spolu. Okrem syra môžeme v tomto recepte použiť aj mleté mäso, ktoré krátko opečieme so zeleninou alebo môžeme pripravenú omáčku so zeleninou naliať do hlbšieho plechu, ktorý sme vyložili kuracími prsami.
Zdroj foto: shutterstock