Zapekaný mangold so syrom

Zapekaný mangold so syrom
Recept na dobrú chuť!
(Zdroj: shutterstock)

Mangold je často opomínaná zelenina. Ak však na mangold natrafíte alebo sa vám ho podarilo vypestovať v záhrade, určite vyskúšajte vynikajúci zapekaný mangold. Výborne zasýti a bude aj hviezdou záhradnej párty či rodinnej grilovačky.

Potrebujeme:

2 PL masla

1 stredne veľkú cibuľu

2 strúčiky cesnaku

700 g veľkých listov mangoldu

1/2 KL soľ

1 štipku  muškátového oriešku

Na omáčku:

2 PL masla

2 PL hladkej múky

500 ml zeleninového vývaru

100 ml smotany na šľahanie

150 g strúhaného syru typu čedar

1 žĺtok

Postup:

Najprv pripravíme omáčku. Vývar premiešame so smotanou. V panvici zahrejeme maslo, pridáme múku a miešame, kým nezískame hladkú kašu, do ktorej postupne prilievame zmes vývaru a smotany. Uvaríme hustý bešamel, ktorý odstavíme a primiešame doň nastrúhaný čedar a jeden žĺtok. Vymiešame hladkú syrovú omáčku, ktorú odložíme bokom.

Z listov mangoldu odrežeme hrubšie spodné časti, a ak sú listy príliš veľké môžeme ich rozrezať na polovicu. Vo väčšej a hlbšej panvici zahrejeme maslo, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Restujeme asi tri minútky a potom do panvice pridáme mangold a podusíme ho do polomäkka.

Udusené listy s cibuľou a cesnakom dáme do sitka, aby z nich odtiekla väčšina vody, ktorú pustili a vrátime ich do panvice, kde ich už mimo plameňa dochutíme troškou soli a čerstvo nastrúhaného muškátového orieška.

Ochutené listy premiešame s omáčkou, zmes navrstvíme a zarovnáme do zapekacej misky. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 15 až 20 minút.

Náš tip:

Podobne ako mangold môžeme na prípravu pokrmu využiť napríklad špenátové listy alebo šťaveľ, či zmes všetkých spolu. Okrem syra môžeme v tomto recepte použiť aj mleté mäso, ktoré krátko opečieme so zeleninou alebo môžeme pripravenú omáčku so zeleninou naliať do hlbšieho plechu, ktorý sme vyložili kuracími prsami.


Zdroj foto: shutterstock

Recepty

Socialne siete