Hovorí sa, že jedlo môže byť liekom. Zdá sa, že to platí aj v prípade čaju a čokolády. Medzi ich priaznivé účinky totiž podľa najnovších objavov patrí aj schopnosť znižovať krvný tlak. To je dobrá správa pre milióny ľudí na celom svete. Ako to vlastne funguje?
Možno máme ďalší dôvod vychutnať si našu dennú šálku čaju alebo malý kúsok horkej čokolády, pretože nová štúdia zistila, že prirodzene sa vyskytujúce zlúčeniny nazývané flavan-3-oly – ktoré sa nachádzajú v kakau, čaji, jablkách a hrozne – môžu zlepšiť krvný tlak a zdravie našich ciev.
Ako liek
Výskum publikovaný v European Journal of Preventive Cardiology analyzoval údaje zo 145 štúdií a zistil, že pravidelná konzumácia flavan-3-olov môže viesť k zníženiu nameraných hodnôt krvného tlaku, najmä u ľudí so zvýšeným alebo vysokým krvným tlakom.
V niektorých prípadoch boli priemerné účinky na zníženie krvného tlaku porovnateľné s účinkami pozorovanými pri niektorých liekoch. Zistilo sa tiež, že flavan-3-oly zlepšujú funkciu endotelu – vnútornej výstelky ciev – čo je kľúčové pre celkové kardiovaskulárne zdravie.
Pochutnajte si
Toto zlepšenie nastalo nezávisle od zmien krvného tlaku, čo naznačuje širší pozitívny vplyv na obehový systém. Profesor Christian Heiss, hlavný autor štúdie a profesor kardiovaskulárnej medicíny na Univerzite v Surrey, prezradil: „Zistenia sú povzbudivé pre tých, ktorí hľadajú dostupné spôsoby ako zvládnuť krvný tlak a podporiť zdravie srdca. Začlenenie malého množstva bežne konzumovaných potravín, ako je čaj, jablká, horká čokoláda alebo kakaový prášok, do každodennej vyváženej stravy by mohlo poskytnúť prospešné množstvo flavan-3-olov.“
„Hoci to nie je náhrada za predpísané lieky alebo lekárske rady, konzumácia väčšieho množstva potravín bohatých na flavan-3-ol by mohla byť cenným doplnkom zdravého životného štýlu, najmä pre ľudí s vyšším krvným tlakom. Ide o zistenia, ktoré sú sľubné, ale vyžadujú ďalšie skúmanie.“
Zdroj foto: shutterstock