Ďalšia výhoda stredomorskej stravy: Lepšie zdravie ďasien, tvrdia britskí vedci

ZDRAVÉ ZUBY: Pre zdravie ústnej dutiny by ste mali dbať na svoju stravu.
(Zdroj: shutterstock)

Naše zuby a ďasná majú veľký vplyv na naše celkové zdravie. Stredomorská strava je známa svojimi zdravotnými výhodami, znižuje riziko všetkého od srdcových chorôb až po niektoré druhy rakoviny – a teraz nová štúdia prináša ďalšiu výhodu: lepšie zdravie ďasien.

Naše zuby a ďasná majú zásadný vplyv na naše celkové zdravie. Ochorenie ďasien, známe aj ako ochorenie parodontu, sa spája s chronickým zápalom, srdcovými chorobami, cukrovkou, rakovinou, predčasným pôrodom a nízkou pôrodnou hmotnosťou.

Výskumníci zistili, že Briti, ktorí nedodržiavali stredomorskú stravu, mali tendenciu k závažnejším ochoreniam ďasien, najmä ak jedli veľa červeného mäsa. Mali tiež vyššie hladiny bielkovín spojených so zápalom.

Medzitým ľudia, ktorých stravovacie návyky sa veľmi podobali stredomorskej strave – bohatej na živiny a zeleninu, ovocie, strukoviny a olivový olej – mali nižšie hladiny týchto zápalových markerov, známych ako interleukín-6 (IL-6) a C-reaktívny proteín (CRP).

Genetika môže zvýšiť riziko demencie. Stredomorská strava však môže toto riziko zvrátiť, zistila štúdia.

„Naše zistenia naznačujú, že vyvážená strava stredomorského typu by mohla potenciálne znížiť ochorenie ďasien a systémový zápal,“ uviedol vo vyhlásení Giuseppe Mainas, jeden z autorov štúdie a výskumník na King's College London.

Štúdia, ktorá bola publikovaná v časopise Journal of Periodontology, zahŕňala 195 hospitalizovaných pacientov v Spojenom kráľovstve. Podstúpili zubné vyšetrenia, odobrali im vzorky krvi a boli dotazovaní o svojej strave.

Ide o najnovšiu štúdiu, ktorá identifikuje zdravotné prínosy spojené so stredomorskou stravou, medzi ktoré patrí lepšie zdravie srdca, kvalita spánku a duševné zdravie, ako aj nižšie riziko cukrovky 2. typu a niektorých druhov rakoviny.

CHUTNE A ZDRAVO: Stredomorská strava odhalila svoj ďalší zdravotný benefit.
CHUTNE A ZDRAVO: Stredomorská strava odhalila svoj ďalší zdravotný benefit.
(Zdroj: shutterstock)

Stredomorská strava je známa svojimi protizápalovými vlastnosťami, čo môže pomôcť vysvetliť, prečo sa zdá, že zohráva úlohu v zdraví ústnej dutiny, uviedli vedci.

Zabudnite na stredomorskú kuchyňu. Odborníci tvrdia, že táto východoafrická strava by mohla byť kľúčom k lepšiemu zdraviu.

Mainas povedal, že zjavná súvislosť medzi stravou, zápalom a zdravím ďasien „by sa mala holisticky zvážiť“, keď lekári liečia pacientov s ochorením ďasien.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je na celom svete postihnutá chorobami ďasien približne jedna miliarda ľudí, pričom hlavnými rizikovými faktormi sú zlá ústna hygiena a fajčenie.

Je charakterizovaná gingivitídou – krvácaním alebo opuchom ďasien – ako aj bolesťou, zápachom z úst a v závažných prípadoch uvoľnenými zubami.

Luigi Nibali, jeden z autorov štúdie a profesor parodontológie na King's College London, uviedol, že nové zistenia prispievajú k „objavujúcim sa dôkazom o úlohe, ktorú by mohla zohrávať vyvážená strava pri udržiavaní“ dobrého zdravia ďasien.

Vo vyhlásení však dodal, že „je potrebný ďalší výskum na vývoj personalizovaných prístupov, ktoré pomôžu ľuďom starať sa o zdravie ďasien“.


Zdroj foto: shutterstock

Zaujímavosti

Socialne siete