S postupujúcou jeseňou by ste si mali dopriať čo najčastejšie chutné sýte jedlá. A čo môže byť lepšie než horúca, hustá šošovicová polievka s tradičnými slovenskými párkami? Ideálna večera počas náročných pracovných dní alebo výborná pochúťka počas víkendu, keď sa snažíte užiť si čo najviac posledných jesenných slnečných lúčov.
Potrebujeme:
250 g šošovice
2 mrkvy
500 g zemiakov
Celé čierne korenie
Bobkový list
Na zápražku:
2 PL masla
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
soľ
1-2 PL hladkej múky
párky
majorán
Postup:
Šošovicu dôkladne prepláchneme, zalejeme asi 1,5 litrom vody a dáme variť do hrnca spolu s najemno nakrájanou mrkvou a s niekoľkými zrnkami celého čierneho korenia a bobkovým listom. Asi po 30 minútach pridáme očistené, na kocky nakrájané zemiaky a varíme až do zmäknutia.
Na masle opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme soľ, múku, rozmiešame, môžeme pridať trochu vody a najlepšie cez jemné sitko nalejeme do polievky. Polievku necháme prevariť.
Párky si pripravíme svojim obľúbeným spôsobom, nakrájame na kolieska do polievky a premiešame. Pred podávaním dochutíme majoránom.
Náš tip:
Do polievky môžete vyskúšať rôzne druhy šošovice alebo skombinovať viacero druhov strukovín. Ak sa chcete vyhnúť nepríjemnému nafúkaniu, namočte strukoviny deň vopred do vody, ktorú pred varením zlejete. Polievka je chutná aj s pečenou klobásou.
Zdroj foto: shutterstock