Užite si burčiakovú sezónu: Víno pre chuť i zdravie

JEDINEČNÉ MLADÉ VÍNO: Burčiak sa smie predávať už od polovice augusta, avšak výlučne zo slovenského vína.
(Zdroj: shutterstock)

Slovensko má mnoho chutných a zdravých tradícií. Jednou z nich je aj jesenné pitie burčiaku. Sezónu čiastočne prekvaseného hroznového muštu treba využiť aspoň na jednu ochutnávku aktuálnej úrody. Tento jesenný nápoj má viacero pozitívnych zdravotných účinkov, ale presné pravidlá podávania. Ako teda spoznáte najlepší burčiak?

Burčiak je čiastočne prekvasený hroznový mušt, ktorý sa pije počas jesene, v období zberu hrozna. Je to prechodný produkt medzi sladkou hroznovou šťavou a mladým vínom, ktorý vzniká vďaka pôsobeniu kvasiniek, premieňajúcich cukor na alkohol a oxid uhličitý. Na Slovensku je záknom definovaný ako čiastočne prekvasený hroznový mušt výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného v našej krajine.

RÝCHLE KVASENIE: Burčiak alebo mladé víno je typickým stredoeurópskym nápojom.
RÝCHLE KVASENIE: Burčiak alebo mladé víno je typickým stredoeurópskym nápojom.
(Zdroj: profimedia)

Na zdravie

Burčiaková sezóna sa oficiálne začína už v polovici augusta, odvtedy je možné burčiak predávať až do konca roka. V lete po začiatku zberu hrozna vzniká po vylisovaní mušt, ktorý začne po niekoľkých dňoch kvasiť. Kvasinky rozkladajú cukor na alkohol a oxid uhličitý, čo spôsobuje jemné bublinkovanie burčiaku.

Obsah alkoholu v burčiaku sa môže líšiť v závislosti od štádia kvasenia a pohybuje sa od 1% do 6%. V strede procesu kvasenia býva najlepší a obsahuje približne 6% alkoholu. Hoci ide o alkoholický nápoj, ktorý by sme mali piť s mierou, teda ženy zhruba tri decilitre za deň a muži maximálne pol litra, má tento nápoj viacero preukázaných pozitívnych zdravotných účinkov.

Poznali ho už v staroveku. Napríklad z dávnych nápisov vieme, že podobný vínny nápoj pili už starí Chetiti. Pitie burčiaku, teda mladého vína sa objavujú po stáročia vo veľkej časti Európy. Samotné meno burčiaku nachádzame v písomných zmienkach až v 19. storočí, a jeho meno súvisí s búrlivým procesom, ktorým prechádza.

POCHÚŤKA: Okrem tradičnejšieho bieleho možno dostať aj červený burčiak.
POCHÚŤKA: Okrem tradičnejšieho bieleho možno dostať aj červený burčiak.
(Zdroj: shutterstock)

Správna farba

Burčiak je koncentrátom vitamínov skupiny B, najmä tiamínu, zinku a ďalších stopových prvkov, ktoré priaznivo vplývajú na nervový systém, pokožku a metabolizmus. Kvalitný burčiak by mal mať jasnú zlatistú farbu s jemným zeleným nádychom, nie príliš tmavú, ani príliš bielu, čo je zvyčajne znak zriedenia vodou.

Obsahuje tiež antioxidanty ako resveratrol (v červenom burčiaku), ktoré majú priaznivé účinky na srdce a trávenie. Kvasinky v burčiaku podporujú metabolické procesy a môžu mať pozitívny vplyv na trávenie a sliznice, no kvôli ich zloženiu sa odporúča konzumovať ho s mierou.

Hlavne opatrne

Obľúbenými odrodami na výrobu burčiaku sú Irsai Oliver, Muškát moravský a Veltlínske červené. Napriek výhodám by sa burčiak nemal konzumovať vo veľkých množstvách, pretože kvasinky v ňom môžu byť ťažko stráviteľné a spôsobiť problémy s trávením. A tak aj pri chutnom mladom víne platí, že všetko sa musí konzumovať s mierou.


Zdroj foto: shutterstock, profimedia

Zaujímavosti

Socialne siete