Živánska raz dva

Živánska raz dva
Recept na dobrú chuť!
(Zdroj: shutterstock)

Či ste v kuchyni nováčikom alebo ostrieľaným profesionálom, občas padne dobre tradičné sýte jedlo, ktoré doslova vyčarujete z jedného plechu. Čo takto si tentoraz pripraviť živánsku plnú chutného mäsa a slaninky? Pokrm sa na Slovensku pripravuje už od stredoveku a patrí k typickým slávnostným bravčovým jedlám.

Potrebujeme:

750 g bravčovej krkovičky

4 cibule          

100 g slaniny

1,5 kg zemiakov

podľa chuti horčica

podľa chuti kečup

podľa chuti korenie na živánsku

soľ

olej

Postup:

Zemiaky očistíme, nakrájame na plátky. Nakrájame aj očistenú cibuľu a slaninu na prúžky. Bravčovú krkovičku nakrájame na plátky. Rozklepeme ju a posypeme soľou, korením, potrieme horčicou a pokvapkáme kečupom.

Pekáč vymažeme olejom, rozprestrieme polovicu zemiakov, na ne položíme plátky mäsa, ďalej cibuľu a slaninu. Nakoniec rozložíme ostatné zemiaky, dochutíme aj tie a pokvapkáme olejom.

Takto pripravený pekáč zakryjeme alobalom a dáme piecť na cca 50 minút do rúry vyhriatej na 200 °C. V druhej polovici pečenia pokrm odkryjeme a dopečieme.

Náš tip:

Korenie na živánsku si môžete kúpiť hotové alebo pripraviť podľa seba. Zvyčajne obsahuje kombináciu cesnaku, cibule, rasce, sladkej a údenej papriky, čierneho korenia a majoránky. Ďalšie bežné prísady sú soľ, horčica, petržlenová vňať, bobkový list a ligurček.


Zdroj foto: shutterstock

Recepty

Socialne siete