Či ste v kuchyni nováčikom alebo ostrieľaným profesionálom, občas padne dobre tradičné sýte jedlo, ktoré doslova vyčarujete z jedného plechu. Čo takto si tentoraz pripraviť živánsku plnú chutného mäsa a slaninky? Pokrm sa na Slovensku pripravuje už od stredoveku a patrí k typickým slávnostným bravčovým jedlám.
Potrebujeme:
750 g bravčovej krkovičky
4 cibule
100 g slaniny
1,5 kg zemiakov
podľa chuti horčica
podľa chuti kečup
podľa chuti korenie na živánsku
soľ
olej
Postup:
Zemiaky očistíme, nakrájame na plátky. Nakrájame aj očistenú cibuľu a slaninu na prúžky. Bravčovú krkovičku nakrájame na plátky. Rozklepeme ju a posypeme soľou, korením, potrieme horčicou a pokvapkáme kečupom.
Pekáč vymažeme olejom, rozprestrieme polovicu zemiakov, na ne položíme plátky mäsa, ďalej cibuľu a slaninu. Nakoniec rozložíme ostatné zemiaky, dochutíme aj tie a pokvapkáme olejom.
Takto pripravený pekáč zakryjeme alobalom a dáme piecť na cca 50 minút do rúry vyhriatej na 200 °C. V druhej polovici pečenia pokrm odkryjeme a dopečieme.
Náš tip:
Korenie na živánsku si môžete kúpiť hotové alebo pripraviť podľa seba. Zvyčajne obsahuje kombináciu cesnaku, cibule, rasce, sladkej a údenej papriky, čierneho korenia a majoránky. Ďalšie bežné prísady sú soľ, horčica, petržlenová vňať, bobkový list a ligurček.
Zdroj foto: shutterstock