Letná opica je silnejšia

NA ZDRAVIE: V lete je potrebné konzumovať alkohol s opatrnosťou. Odborníci teraz potvrdili, že ľudia sa v lete naozaj opijú viac ako v zime.
(Zdroj: Pixabay)

Dni sa predlžujú a posedenie pod holým nebom v dobrej spoločnosti a s príjemným nápojom v ruke láka čoraz častejšie. Vedci sa preto pozreli na to, či človek vypije viac alkoholu počas dlhých tmavých zimných večerov alebo viac vysmädneme v letných mesiacoch. Ich zistenie vás prekvapí a možno aj pomôže pri výbere tých správnych drinkov.

Ak ste niekedy mali pocit, že v lete znášate takzvanú „opicu“ o čosi ťažšie alebo že reagujete na alkohol inak než v zime, máte rozhodne pravdu. Odborníci teraz potvrdili, že ľudia sa v lete naozaj opijú viac ako v zime.

Počasie rozhoduje
Mohlo by to do istej miery vysvetliť, prečo typické letné nápoje – ako napríklad Aperol Spritz a prosecco – pôsobia silnejšie ako tie, ktoré sa bežnejšie vychutnávajú v zime, ako napríklad červené víno a horúce alkoholické pochúťky.

Výskumníci z Nagojskej univerzity v Japonsku sa rozhodli zistiť, či sa tolerancia voči alkoholu a metabolizmus sacharidov menia v závislosti od ročných období. Svoje domnienky však testovali na myšiach. Zistili, že myši chované v zimných podmienkach sa z intoxikácie alkoholom zotavili rýchlejšie.
„Tento výsledok naznačuje, že telo je v lete náchylnejšie na intoxikáciu,“ povedal profesor Takashi Yoshimura.

NIE SME JEDINÍ: Aj v zvieracej ríši sa alkohol využíva na posilnenie sociálnych vzťahov.
NIE SME JEDINÍ: Aj v zvieracej ríši sa alkohol využíva na posilnenie sociálnych vzťahov.
(Zdroj: Pixabay)


V dobrej spoločnosti
Zaujímavé je, že ľudia nie sú jediné tvory, ktoré holdujú alkoholu. Nedávna štúdia zistila, že divé šimpanzy milujú opíjanie sa so svojimi priateľmi – podobne ako ľudia. Vedci z Exeterskej univerzity prvýkrát natočili divé šimpanzy, ako jedia a delia sa o ovocie obsahujúce alkohol.
Podľa odborníkov to naznačuje, že alkohol môže mať priaznivý vplyv na sociálne väzby u šimpanzov – rovnako ako u ľudí. „Vieme, že u ľudí pitie alkoholu vedie k uvoľňovaniu dopamínu a endorfínov a následným pocitom šťastia a uvoľnenia,“ vysvetlila Anna Bowlandová, autorka štúdie.

Vieme tiež, že zdieľanie alkoholu – a to aj prostredníctvom tradícií, ako je hodovanie – pomáha vytvárať a posilňovať sociálne väzby. A hoci sa konzumácia alkoholu zo zdravotného hľadiska neodporúča, môže to vysvetľovať, prečo je také náročné pre mnohých ľudí odolať pozvaniu na pohárik.


Zdroj foto: Pixabay

Lifestyle

Socialne siete