Mrkva je považovaná v našich končinách za typickú zeleninu, ktorá je bežnou súčasťou mnohých receptov. Táto koreňová zelenina nie je ani zďaleka taká nudná ako si mnohí myslia. Má za sebou dlhú históriu a v minulosti vyzerala výrazne odlišne. Aké tajomstvá teda mrkva skrýva?
V prírode existujú dve odrody divej mrkvy. Biela mrkva pochádza z Európy, zatiaľ čo fialová mrkva pochádza z Ázie. Biela mrkva sa v Európe pestuje už od čias starovekého Ríma. Pôvodná fialová mrkva chutila horko a jej koreň bol tenký.
Farebná a chutná
V minulosti sa využívala na uľahčenie pôrodu či na liečbu rán. Mrkva sa narezala na kolieska a umiestnila do okolia rany. Vďaka svojmu zloženiu pôsobila protizápalovo. Pestovala sa tiež pre svoju vňať, ktorú dnes už bežne nevyužívame.
Tušili ste, že typicky oranžová mrkva, ktorú používame v kuchyni najčastejšie je výsledkom . šikovného šľachtenia zo 17. storočia? Holandskí farmári používali žltú mutáciu mrkvy, ktorá zrejme pochádza zo Sýrie. Jej chuť bola sladšia, čím si získala popularitu. Medzičasom európska biela mrkva upadala do zabudnutia. Dnes však existuje vyše 500 odrôd mrkvy.
Oranžová mrkva je vo všeobecnosti najsladšia, žltá najdlhšie vydrží, biela najvoňavejšia a fialová najchrumkavejšia.
Na zdravie!
Mrkva je významným zdrojom provitamínu A. Okrem toho, že pomáha skrášliť pleť je zdrojom výživy pre sietnicu, čo však neznamená, že jedenie tejto zeleniny odstráni problémy so zrakom. Má však aj detoxikačné účinky, postačí už jedna mrkva denne.
V mrkve nájdeme prírodný betakarotén, čo v skratke znamená, že ide vlastne o prírodné solárium. Pri jedení surovej mrkvy sa nám do tela vstrebú tri percentá betakaroténu, zatiaľ čo po tepelnom spracovaní je to až 39 percent betakaroténu.
Do múzea
Mrkva má mnoho fanúšikov a dokonca aj vlastné múzeum, hoci len virtuálne. Volá sa The World Carrot Museum. Virtuálne múzeum a záujemcov informuje o histórii, výžive, pestovaní či o receptoch z tejto zeleniny.
Tušili ste, že táto zelenina môže obsahovať aj jedovaté látky? Odborníci totiž pri testovaní zistili, že niektoré korene mrkvy obsahujú neprijateľne vysokú hladinu organofosforových pesticídov. Tie sú určené na ničenie vošky mrkvovej. Ak však mrkvu oškrabete a odkrojíte jej vrchnú časť, jedovatých látok sa zbavíte.
Zdroj foto: Shutterstock