Nedocenený mangold: Zelená pochúťka prekvapí

VEĽKÉ LISTY: V záhrade pre túto rastlinu vyhraďte dostatok miesta.
(Zdroj: shutterstock)

Poznáte mangold? Jeho dlhé zelené listy pôsobia v záhrade ako veľká burina. Kto však mal možnosť ochutnať mangold napríklad v typickom chorvátskom pokrme – blitve, iste tuší, že pre túto zeleninu nájde mnoho využitia i vo svojej kuchyni. A to nielen pre jeho chuť, ale aj zdravotné účinky.

Ak ste si pochutnali pri mori na výbornej blitve, nesmúťte, že budete musieť na tento pokrm čakať celý rok. Typické zemiaky s mangoldom si môžete pripraviť aj doma. S touto zeleninou často zamieňanou so špenátom sa toho dá v kuchyni podniknúť omnoho viac.

Od staroveku

Mangold je stonková listová zelenina, príbuzná cvikle, skôr je známy pod názvami repa zeleninová alebo listová cvikla a listami je príbuzný špenátu. Mangold je menej výdatný a oveľa citlivejší na chlad, preto nie je taký rozšírený ako špenát. Poznali ho už starí Rimania a zo severného Talianska sa jeho pestovanie rozšírilo na západ a severozápad od Francúzska a Švajčiarska.

Mangold s dlhou stopkou má listy dlhé až 30 centimetrov. Konzumovať možno listy aj stopky. Mangold existuje v rôznych odrodách, od bielej a žltej až po svetlo a tmavozelenú farbu. Listy sú hladké až vráskavé. V minulosti sa korene mangoldu používali kvôli vysokému obsahu cukru na výrobu cukru. 

LETNÁ POCHÚŤKA: Najlepšie je konzumovať ho hneď za čerstva.
LETNÁ POCHÚŤKA: Najlepšie je konzumovať ho hneď za čerstva.
(Zdroj: shutterstock)

Liečivá zelenina

Mangold má v miernom pásme svoju hlavnú sezónu počas letných mesiacov až do septembra, a preto je to klasická letná zelenina. Avšak v obchodoch je čerstvý mangold, väčšinou z dovozu, v predaji od marca do októbra.

Kvôli vysokému podielu životne dôležitých a minerálnych látok sa zrelý mangold považuje za veľmi zdravý. Rastlina je bohatá na vitamín K, vitamín A a vitamín E a tiež na sodík, horčík, draslík a železo. Preto sa mangold často používa pri ochoreniach dýchacích ciest a tiež proti nervozite. Okrem toho sa mangold odporúča pri črevných poruchách. Dokáže podporovať trávenie tukov, odľahčuje pečeň a neutralizuje voľné radikály, ktoré poškodzujú bunky. Kvôli relatívne vysokému obsahu dusičnanov sa však neodporúča mangold opakovane zohrievať.

 Mangold sa používa hlavne ako zelenina v kuchyni. Hodí sa k pečenému mäsu, rybám a jedlám z vajec. Rovnako chutný je mangold ako šalát, nákyp alebo obloha na pizzu. Pritom sa používajú listy ako špenát a stonky sa varia ako samostatná zelenina.

Chuť mangoldu je silnejšia ako chuť jeho príbuzného špenátu a vyznačuje sa korenistou, orieškovou príchuťou. Jednotlivé odrody mangoldu sa chuťovo odlišujú iba málo. Mangold možno bez problémov skladovať niekoľko dní v chladničke v priehradke na zeleninu.


Zdroj foto: shutterstock

Zdravie

Socialne siete