Už ste si v tomto roku pochutnali na rebarbore? Jej chuť je jedinečná a zažiari v sladkých i slaných receptoch. Kto má kúsok miesta v záhrade, rozhodne by si mal rebarboru zasadiť, je vďačnou rastlinou, a navyše, po rokoch v zabudnutí sa opäť vracia na kulinárske výslnie. Nie je však len pochúťkou, poslúži aj pri riešení rôznych neduhov.
V minulosti rástla rebarbora takmer v každej záhrade našich starých či prastarých rodičov. Používali ju ako všestrannú ingredienciu na slaný i sladký spôsob, navyše sa ľahko pestovala. Po čase sa opäť vracia na výslnie vďaka uznaniu od mnohých odborníkov na výživu a tiež svetové kuchyne.
Chutné stonky
Rebarbora je jedinečne vyzerajúca rastlina s veľmi zaujímavou históriou. Z vedeckého pohľadu je to bylinná trvalka s listami vyrastajúcimi z vrchu hustého podzemku. Hoci sa považuje za zeleninu, v receptoch neraz vystupuje ako ovocie. Z rastliny sa konzumujú listové stonky, ktoré sa zbierajú v máji a júni, dovezenú rebarboru nájdete v obchodoch aj v iných ročných obdobiach.
Rebarbora pestovaná v skleníku má sladšiu chuť, pestovaná vonku je o čosi horkejšia. Preto sa často v receptoch ku nej pridáva cukor. Skladujte iba pevné stonky, ktoré majú červenkastý nádych. Ak si kúpite rebarboru aj s listami, listy by mali byť svieže. Môžete ju dokonca aj mraziť. Stačí ju nakrájať na malé, rovnomerné kúsky, vložiť do vrecka a vytlačiť všetok vzduch.