Rebarbora

REBARBORA: Pochúťka s jedinečnou chuťou.
(Zdroj: anc)

Už ste si v tomto roku pochutnali na rebarbore? Jej chuť je jedinečná a zažiari v sladkých i slaných receptoch. Kto má kúsok miesta v záhrade, rozhodne by si mal rebarboru zasadiť, je vďačnou rastlinou, a navyše, po rokoch v zabudnutí sa opäť vracia na kulinárske výslnie. Nie je však len pochúťkou, poslúži aj pri riešení rôznych neduhov.

V minulosti rástla rebarbora takmer v každej záhrade našich starých či prastarých rodičov. Používali ju ako všestrannú ingredienciu na slaný i sladký spôsob, navyše sa ľahko pestovala. Po čase sa opäť vracia na výslnie vďaka uznaniu od mnohých odborníkov  na výživu a tiež svetové kuchyne.

Chutné stonky
Rebarbora je jedinečne vyzerajúca rastlina s veľmi zaujímavou históriou. Z vedeckého pohľadu je to bylinná trvalka s listami vyrastajúcimi z vrchu hustého podzemku. Hoci sa považuje za zeleninu, v receptoch neraz vystupuje ako ovocie. Z rastliny sa konzumujú listové stonky, ktoré sa zbierajú v máji a júni, dovezenú rebarboru nájdete v obchodoch aj v iných ročných obdobiach.

Rebarbora pestovaná v skleníku má sladšiu chuť, pestovaná vonku je o čosi horkejšia. Preto sa často v receptoch ku nej pridáva cukor. Skladujte iba pevné stonky, ktoré majú červenkastý nádych. Ak si kúpite rebarboru aj s listami, listy by mali byť svieže. Môžete ju dokonca aj mraziť. Stačí ju nakrájať na malé, rovnomerné kúsky, vložiť do vrecka a vytlačiť všetok vzduch.

REBARBORA: Dokonalá a zdravá.
REBARBORA: Dokonalá a zdravá.
(Zdroj: anc)

Vitamínová bomba
Za typickou horkou chuťou rebarbory je šikovný obranný mechanizmus rastliny, ktorým sa chráni pred chorobami a škodcami. Do listov vypustí pri nebezpečenstve kyselinu jablčnú, citrónovú a šťavelovú.

Rebarbora obsahuje predovšetkým vodu a okrem nej veľa cenných živín: vlákninu, bielkoviny, vitamín C, vitamín K, vitamíny B komplexu, vápnik, draslík a horčík. Pokiaľ ide o organické zlúčeniny, obsahuje aj betakarotén, polyfenoly, luteín a zeaxantín. Neobsahuje takmer žiadne tuky a je nízkokalorická. Konzumovať by ste ju však mali maximálne dvakrát týždenne.

Na zdravie
Rebarbora je úhlavným nepriateľom žalúdočných a črevných baktérií, ktoré v styku s kyslými látkami týchto zdužnatených listových stoniek nemajú šancu. Vďaka množstvu vlákniny rebarbora odvádza toxíny a nadbytučné tuky do vylučovacích orgánov. Hrubé črevo ledva čaká, aby sa tejto nepríjemnej záťaže zbavilo. Keď sa tak stane, nevyvinie sa zápcha. Pôsobí tiež proti depresii, zlepšuje krvný obeh, podporuje zdravie očí, mozgu, kostí a srdca.

REBARBORA: Nie je však len pochúťkou.
REBARBORA: Nie je však len pochúťkou.
(Zdroj: anc)

Najstaršie recepty s rebarborou pochádzajú z Anglicka a majú už štyri storočia. Veľmi obľúbená je kombinácia rebarbory s jahodami, použiť ju možno aj v omáčkach, kompótoch, šťavách, ovocných vínach a hlavne v dezertoch.


Zdroj foto: anc

Zdravie

Socialne siete