Sezóna rafinovanej špargle sa začala

SEZÓNNA POCHÚŤKA ŠPARGĽA: Zdravá i chutná.
(Zdroj: Shutterstock)

Jedávate špargľu? Je skutočne sezónnou pochúťkou, preto by ste nemali prespať jej sezónu, ktorá trvá od polovice apríla takmer až do konca júna. Vyskúšať ju môžete na mnoho spôsobov, a to nielen preto, že je chutná, ale hlavne pre jej pozitívne účinky na zdravie. Ako ju však pripraviť bezchybne?

Špargľa, vedecky nazývaná Asparagus officinalis, je viacročná trvalka. Jej podzemok prezimuje približne 35 centimetrov hlboko v zemi. Z neho potom na jar vyklíči niekoľko výhonkov, ktoré sa potom nazývajú špargľa. Z biologického hľadiska je teda špargľa stonkový výhonok špargľovej rastliny, ktorý je zapichnutý asi 20 cm hlboko v zemi. Pestovatelia špargle dokonca vykurujú svoje polia, aby umelo predĺžili sezónu špargle. 


Biela, zelená i fialová 
Špargľa biela pochádza zväčša z domácej produkcie a obľube sa v týchto týždňoch teší azda najviac. Práve vďaka jej čerstvosti. Zelená sa dováža z celého sveta a počas roka ju nájdete v obchode takmer stále. Jediný rozdiel je v spôsobe ich pestovania, biela sa totiž pestuje bez prístupu svetla. Bielej špargli preto chýba farbivo a špargľa sfarbená do fialova obsahuje viac cukru a je typická pre Francúzsko. 


Ako spoznať čerstvú špargľu 
So špargľou je nutné zaobchádzať opatrne, pretože je veľmi citlivá na stlačenie. Čerstvú špargľu však rozpoznáte ľahko. Ak o seba pošúchate dve stonky špargle, zapískajú, keď sú čerstvé. Miesto rezu nesmie byť vysušené. Šupka sa pekne leskne. Hlávka je šťavnatá, zatvorená a nepoškodená. Stonky nesmú byť duté. Pre dobrú kvalitu je dôležitý rovnomerný vzrast.  


Pred konzumáciou je nutné špargľu ošúpať. Pri zelených druhoch stačí ošúpať iba spodnú časť, potom vám postačí už len hrniec plný horúcej vody, v ktorej ju podusíte 15 minút. Šupky však nevyhadzujte. Môžete z nich pripraviť špargľovú polievku alebo ich vložíte do zeleninového vývaru.  


Pochutnajte si 
Táto zelenina je vhodná ako príloha k zemiakom, šunke a omáčke. Špargľa je chutná ako krémová polievka, šalát či v slanom koláči quiche. Je to zelenina, ktorá je vhodná k mäsu alebo k rybe a možno ju zapiecť so syrom. 
 
Ako špargľu správne uchovávať 
Špargľu treba spotrebovať rýchlo, avšak čerstvú špargľu môžete skladovať až do spracovania. Aby ste neošúpanú zeleninu ochránili, zabaľte ju do vlhkej utierky a uložte do chladničky. Ak chcete špargľu zamraziť, stonky treba najprv ošúpať. Mimo sezóny môžete kúpiť špargľu aj zaváranú v pohároch. 


Zelenina sa skladá z 90 percent z vody, preto je veľmi nízkokalorická. Obsahuje asparagín, draslík a látky obsahujúce síru. Špargľa má odvodňujúci účinok a nezameniteľnú chuť. Vďaka purínu, ktorý špargľa obsahuje, by ju ľudia s ochoreniami obličiek mali konzumovať iba málo. 


Čistenie a varenie špargle 
Špargľu čistite zhora dole okrem hlavičky. Drevnatú, staršiu špargľu očistite obzvlášť dôkladne, inak bude horká. Pri varení stačí, ak do vody pridáte trošku soli, cukru a pokojne pár plátkov citróna. Jej chuť bude oveľa lahodnejšia.  

Základné spôsoby varenia špargle.
Základné spôsoby varenia špargle.
(Zdroj: Shutterstock)

Základné spôsoby varenia špargle 
Pred akoukoľvek ďalšou úpravou špargle sa musíte zbaviť spodnej časti výhonkov, ktorá zvykne byť drevnatá. 
Zo zväzku šparglí jednu vyberte a pomaly ju začnite ohýbať bližšie k spodnej časti. Výhonok sa zlomí presne tam, kde sa končí drevnatá časť. Priložte špargľu k ostatným výhonkom a odmerajte si, kde odrezať ostatné drevnaté časti a urobte tak jedným rezom. Odrezky v žiadnom prípade nevyhadzujte, ale odložte si ich. 


Ak pripravujete zelenú špargľu, môžete ju začať tepelne upravovať. Ak máte poruke bielu špargľu musíte ju ešte ošúpať škrabkou na zeleninu, pretože jej šupka zvykne byť dosť tuhá. 


Špargľa varená vo vode 
Zelenú špargľu vložte do osolenej vriacej vody na zhruba 5 až 6 minút. Biela špargľa sa varí o niečo dlhšie – zhruba 8 až 10 minút. 
Uvarenú špargľu stačí pokvapkať kvalitným olivovým olejom alebo rozpusteným maslom, osoliť, okoreniť a môžete servírovať. 


Ak chcete skutočne chrumkavé hlavičky varenej špargle, zviažte výhonky dohromady povrázkom, previažte o rúčku na hrnci a špargľu varte po „stojačky“. Stonky budú ponorené vo vode, hlavičky sa len jemne naparia a ostanú extra jemné a chrumkavé. 


Špargľa pečená v rúre 
Pri pečení v rúre sa úplne presne nedá odhadnúť čas pre zelenú ani bielu špargľu. V podstate to záleží na ich hrúbke. Tenšie špargle pečieme 10 minút, tie masívnejšie budú hotové za 15 až 20 minút. Či je špargľa správne upečená zistite zapichnutím noža do hrubšej časti stonky. Ak to ide ľahko, máte hotovo. 


Benefity špargle pre zdravie 
Špargľa neobsahuje tuk, má minimum kalórií a je bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov a stopových prvkov. Existuje však oveľa viac dôvodov, prečo by ste sa jej mali najesť dosýta. 


Znižuje hladinu cholesterolu, upravuje krvný tlak a zlepšuje látkovú výmenu. 


Fytochemikália, ktorú táto zelenina obsahuje, má protizápalové účinky, pomáha pri úľave s artritídou a reumatizmom. 
Špargľa pôsobí ako diuretikum, teda odvodňuje. Telo očistí, pôsobí preventívne a pomáha pri infekciách močových ciest. 
Špargľa je zdrojom vitamínu E, ktorý posilňuje váš imunitný systém. 
Udržiava zdravé cievy a silné srdce, stimuluje krvotvorbu. 


Označuje sa za prírodné afrodiziakum, stimuluje estrogén u žien a testosterón u mužov. 
Bojuje s nafukovaním a podporuje trávenie. 


Špargľa je výborným zdrojom kyseliny listovej, ktorú by mali z potravy prijímať tehotné a ženy, ktoré plánujú otehotnieť. 
Vďaka vysokému obsahu vody zabraňuje jej zadržiavaniu v tele a obmedzuje tvorbu kŕčových žíl. 
Minerály v špargľovej šťave z nej robia dôležitú potravinu pre diabetikov. 


Zdroj foto: Shutterstock

Zdravie

Socialne siete