Jedávate špargľu? Je skutočne sezónnou pochúťkou, preto by ste nemali prespať jej sezónu, ktorá trvá od polovice apríla takmer až do konca júna. Vyskúšať ju môžete na mnoho spôsobov, a to nielen preto, že je chutná, ale hlavne pre jej pozitívne účinky na zdravie. Ako ju však pripraviť bezchybne?
Špargľa, vedecky nazývaná Asparagus officinalis, je viacročná trvalka. Jej podzemok prezimuje približne 35 centimetrov hlboko v zemi. Z neho potom na jar vyklíči niekoľko výhonkov, ktoré sa potom nazývajú špargľa. Z biologického hľadiska je teda špargľa stonkový výhonok špargľovej rastliny, ktorý je zapichnutý asi 20 cm hlboko v zemi. Pestovatelia špargle dokonca vykurujú svoje polia, aby umelo predĺžili sezónu špargle.
Biela, zelená i fialová
Špargľa biela pochádza zväčša z domácej produkcie a obľube sa v týchto týždňoch teší azda najviac. Práve vďaka jej čerstvosti. Zelená sa dováža z celého sveta a počas roka ju nájdete v obchode takmer stále. Jediný rozdiel je v spôsobe ich pestovania, biela sa totiž pestuje bez prístupu svetla. Bielej špargli preto chýba farbivo a špargľa sfarbená do fialova obsahuje viac cukru a je typická pre Francúzsko.
Ako spoznať čerstvú špargľu
So špargľou je nutné zaobchádzať opatrne, pretože je veľmi citlivá na stlačenie. Čerstvú špargľu však rozpoznáte ľahko. Ak o seba pošúchate dve stonky špargle, zapískajú, keď sú čerstvé. Miesto rezu nesmie byť vysušené. Šupka sa pekne leskne. Hlávka je šťavnatá, zatvorená a nepoškodená. Stonky nesmú byť duté. Pre dobrú kvalitu je dôležitý rovnomerný vzrast.
Pred konzumáciou je nutné špargľu ošúpať. Pri zelených druhoch stačí ošúpať iba spodnú časť, potom vám postačí už len hrniec plný horúcej vody, v ktorej ju podusíte 15 minút. Šupky však nevyhadzujte. Môžete z nich pripraviť špargľovú polievku alebo ich vložíte do zeleninového vývaru.
Pochutnajte si
Táto zelenina je vhodná ako príloha k zemiakom, šunke a omáčke. Špargľa je chutná ako krémová polievka, šalát či v slanom koláči quiche. Je to zelenina, ktorá je vhodná k mäsu alebo k rybe a možno ju zapiecť so syrom.
Ako špargľu správne uchovávať
Špargľu treba spotrebovať rýchlo, avšak čerstvú špargľu môžete skladovať až do spracovania. Aby ste neošúpanú zeleninu ochránili, zabaľte ju do vlhkej utierky a uložte do chladničky. Ak chcete špargľu zamraziť, stonky treba najprv ošúpať. Mimo sezóny môžete kúpiť špargľu aj zaváranú v pohároch.
Zelenina sa skladá z 90 percent z vody, preto je veľmi nízkokalorická. Obsahuje asparagín, draslík a látky obsahujúce síru. Špargľa má odvodňujúci účinok a nezameniteľnú chuť. Vďaka purínu, ktorý špargľa obsahuje, by ju ľudia s ochoreniami obličiek mali konzumovať iba málo.
Čistenie a varenie špargle
Špargľu čistite zhora dole okrem hlavičky. Drevnatú, staršiu špargľu očistite obzvlášť dôkladne, inak bude horká. Pri varení stačí, ak do vody pridáte trošku soli, cukru a pokojne pár plátkov citróna. Jej chuť bude oveľa lahodnejšia.