Tekvice všetkých farieb: Tieto krásky radšej nejedzte

KRÁSNE A CHUTNÉ: Vyberať môžete z veľkého množstva odrôd, tvarov či farieb.
(Zdroj: shutterstock)

Už ste si pochutnali na svojej prvej jesennej tekvici? Patrí k tradičným sezónnym potravinám. Zároveň je však aj typickou dekoráciou, ktorá oživí ktorýkoľvek kút vo vašom domove. Na svete existuje toľko druhov tekvíc, že vybrať tú najzaujímavejšiu je poriadnym orieškom. Pri rozhodovaní je dobré vedieť, že nie každá ozdobná tekvica je vhodná aj na jedenie.

Okrasné tekvice k jesennej výzdobe neodmysliteľne patria. Fascinujúcimi tvarmi a farbami zdobia vchody domov, balkóny či obývačky. Avšak pozor, nie každá sa hodí aj na konzumáciu.

Mexický poklad

Stovky najrôznejších druhov tekvíc možno rozdeliť do dvoch skupín, a to na tekvice, ktoré sú jedlé a tie, ktoré by ste mali vždy použiť iba na dekoráciu. Ľudia ich pestujú už vyše päť tisícročí, domovom tekvíc je americký kontinent. Odtiaľ sa pôvodná tekvica rozšírila do celého sveta aj spolu so svojimi príbuznými.

Pestovanie tekvíc v našich záhradách nie je ničím nezvyčajným. Práve tieto tekvice s typickým predĺženým tvarom sú ideálne na rôzne chutné jesenné pokrmy. Labužníci si však radi pochutnajú na tekvici Hokkaido, ktorá svojou jemnou chuťou a krásnou oranžovou farbou poslúži na dekoráciu i na varenie či pečenie. Milovníci tekvíc by však mali vyskúšať aj tzv. špagetovú tekvicu. Tá sa po tepelnej úprave rozpadá na vlákna a má unikátnu chuť.

POZOR: Na vyrezávanie si vyberte správny druh!
POZOR: Na vyrezávanie si vyberte správny druh!
(Zdroj: shutterstock)

Užite si tekvice

Ak túžite po tradičnom vyrezávaní tekvíc, ktoré typické pre október a jesenné oslavy, vyberte si správny druh, ktorý sa ani po narezaní nebude kaziť, naopak, dlho vás bude tešiť alebo „strašiť“. Podľa odborníkov sú na túto činnosť najvhodnejšie odrody Lumina a Gigant.

Okrasné tekvice patria k rodu Cucurbita a obsahujú látky zvané kukurbitacíny. Ide o toxické horčiny, ktoré, hoci sa v malých množstvách prirodzene, avšak práve ozdobné tekvice ich majú vysokú koncentráciu. Spôsobujú výraznú horkosť, takže odrádzajú už samotnou chuťou.

Šikovní záhradkári možno zatúžia vysadiť si okrasné tekvice. Ich pestovanie je podobné klasickým tekviciam, nástrahou môže byť kríženie s inými druhmi, čím by došlo k zmene plodov. Ak teda budete vysádzať rôzne druhy tekvíc, doprajte im čo najväčšie vzdialenosti, aby nedochádzalo k nechcenému kríženiu.

Tip na skladovanie

Tekviciam sa najlepšie darí pri teplote nad 12 stupňov Celzia. Vydržia takto aj celé mesiace.

SKLADOVANIE: Tekviciam sa najlepšie darí pri teplote nad 12 stupňov Celzia.
SKLADOVANIE: Tekviciam sa najlepšie darí pri teplote nad 12 stupňov Celzia.
(Zdroj: shutterstock)

Odrody, ktoré zrejme nepoznáte

  • Sweet Dumpling – odroda tekvice obyčajnej s mierne sploštenými, pruhovanými smotanovo-zelenými alebo smotanovo-oranžovými plodmi, ideálna na zapekanie a plnenie;
  • Mini Red Turban, Na Slovensku nazývaný sultánsky turban – odroda obrovskej tekvice v podobe dvojfarebného oranžovo-bieleho hríba, spodná (biela) časť obsahuje chutnú dužinu;
  • Galeux d’Eysines – odroda obrovskej tekvice, okrúhla, pokrytá početnými bradavicami súvisiacimi s veľkým obsahom cukru v dužine (odtiaľ hovorový názov tekvica bradavičnatá);
  • Marina Di Chioggia – odroda obrovskej tekvice so sivozelenou šupkou, početnými bradavicami, splošteným tvarom a tmavooranžovou chutnou dužinou;
  • Acorn Squash – odroda tekvice obyčajnej (Cucurbita pepo var. turbinata) s malými (priemer: 10 – 15 cm) tmavozelenými okrúhlymi plodmi a sladkou žltooranžovou dužinou, zvyčajne sa pečie vcelku.

SWEET DUMPLING: Odroda ideálna na zapekanie a plnenie.
SWEET DUMPLING: Odroda ideálna na zapekanie a plnenie.
(Zdroj: shutterstock)


Zdroj foto: shutterstock

Zaujímavosti

Socialne siete