Prekvapila vás nečakaná návšteva alebo chcete pripraviť zdravé chrumkanie k večernému filmu? Vyskúšajte chutné crudités, ktoré vyčaríte takmer z akejkoľvek zeleniny. Stačí, ak ho pekne naservírujete a vaša rodina či hostia si crudités zamilujú.
Už ste počuli o crudités? Ide o predjedlo a jeho názov pochádza z francúzštiny. Označuje pokrm zo surovej nakrájanej zeleniny, ktorý sa podáva s kvapkou octu, citrónovej šťavy alebo oleja a chutným dipom.
Umyť a nakrájať
Pripravíte ho úplne jednoducho a v priebehu niekoľkých minút. Stačí, ak máte doma po ruke niekoľko druhov zeleniny, napríklad mrkvu, stonkový zeler, uhorky, papriku, červené alebo biele reďkovky, mini kukuričky či inú zeleninu.
Umyte ich, nakrájajte na šikovné tvary, napríklad na hranolčeky, pásiky či krúžky, ktoré sa budú jednoducho konzumovať a poukladajte ich na veľký tanier, misu alebo drevenú dosku. Dochutiť ich môžete soľou či korením.
Vyskúšať môžete aj menej obvyklé druhy zeleniny, napríklad brokolicu alebo karfiol. Dajú sa konzumovať surové alebo ich môžete veľmi krátko povariť v osolenej vode, aby mierne zmäkli. Každý kúsok sa konzumuje ako jednohubka.