Vyskúšajte crudités: Predjedlo plné chuti a vitamínov

RÝCHLE A JEDNODUCHÉ: Stačí nakrájať zeleninu podľa chuti, pridať dipy a pekne naaranžovať.
(Zdroj: shutterstock)

Prekvapila vás nečakaná návšteva alebo chcete pripraviť zdravé chrumkanie k večernému filmu? Vyskúšajte chutné crudités, ktoré vyčaríte takmer z akejkoľvek zeleniny. Stačí, ak ho pekne naservírujete a vaša rodina či hostia si crudités zamilujú.

Už ste počuli o crudités? Ide o predjedlo a jeho názov pochádza z francúzštiny. Označuje pokrm zo surovej nakrájanej zeleniny, ktorý sa podáva s kvapkou octu, citrónovej šťavy alebo oleja a chutným dipom.

Umyť a nakrájať

Pripravíte ho úplne jednoducho a v priebehu niekoľkých minút. Stačí, ak máte doma po ruke niekoľko druhov zeleniny, napríklad mrkvu, stonkový zeler, uhorky, papriku, červené alebo biele reďkovky, mini kukuričky či inú zeleninu.

Umyte ich, nakrájajte na šikovné tvary, napríklad na hranolčeky, pásiky či krúžky, ktoré sa budú jednoducho konzumovať a poukladajte ich na veľký tanier, misu alebo drevenú dosku. Dochutiť ich môžete soľou či korením.

Vyskúšať môžete aj menej obvyklé druhy zeleniny, napríklad brokolicu alebo karfiol. Dajú sa konzumovať surové alebo ich môžete veľmi krátko povariť v osolenej vode, aby mierne zmäkli. Každý kúsok sa konzumuje ako jednohubka.

VITAMÍNOVÁ BOMBA: Postačí jednoduchá miska alebo tanier, toto jedlo si nevyžaduje zložité prípravy.
VITAMÍNOVÁ BOMBA: Postačí jednoduchá miska alebo tanier, toto jedlo si nevyžaduje zložité prípravy.
(Zdroj: shutterstock)

Aranžujte a ochutnávajte

Ako príloha sa niekedy podávajú olivy, nakladaná zelenina, artičoky plátky bagety alebo grissini i krekry. Crudités sa vždy jedia rukami, dokonca aj v luxusných reštauráciách. Jedlo má svoj pôvod na francúzskom Azúrovom pobreží, kde ho servírovali už v polovici 19. storočia. Vďaka svojej jednoduchosti sa rozšírili crudités do celého sveta.

Jednoduchosť podávaného jedla nie je na prekážku, zeleninu však môžete zaujímavo poukladať, vytvárať z nej vzory alebo ju vtipne aranžovať. Na ozvláštnenie môžete podávať rôzne omáčky alebo dipy, napríklad tzatziky, hummus, pesto alebo akýkoľvek dip podľa vlastnej chute. Medzi jeden z najrýchlejších patrí smotana vymiešaná so štipkou soli, mletým čiernym korením a olivovým olejom. Pre výraznejšiu chuť ju môžete doplniť roztlačeným cesnakom.


Zdroj foto: shutterstock

Zdravie

Socialne siete