Žltačka cestuje Slovenskom: Choroba špinavých rúk číha na každého

ŽLTÉ OČI: Sú typickým prejavom žltačky a naznačujú problém s pečeňou.
(Zdroj: shutterstock)

Ako často si umývate ruky? Jednoduchý ale účinný úkon, ktorý však treba opakovať čo najčastejšie, vás môže ušetriť od mnohých zdravotných problémov. Okrem iného aj od nákazy žltačkou typu A, ktorá je neslávne známa ako choroba špinavých rúk. Už mesiace sa šíri Slovenskom a zatiaľ nevyzerá, že by sa chystala na ústup. Ako sa pred ňou môžete chrániť?

Podľa údajov ÚVZ SR sú v mesiaci september najviac zasiahnuté Nitriansky a Košický kraj, to však neznamená, že sa nevyskytuje aj v iných častiach Slovenska. Pocity podobné chrípke, bolesť brucha či kĺbov, nažlto sfarbená koža, očné bielka alebo tmavý moč. To sú zvyčajne prvé, neurčité príznaky pacientov. Vírusová hepatitída A, známa ako žltačka, sa opäť šíri Slovenskom, pričom od začiatku roka pribudlo už vyše 1500 prípadov a čísla stále rastú. Infekčné oddelenia vo viacerých mestách sú plné pacientov.

RÝCHLY PRENOS: Vírusy sa rýchlo prenášajú dotykom nakazenej osoby, preto je hygiena mimoriadne dôležitá.
RÝCHLY PRENOS: Vírusy sa rýchlo prenášajú dotykom nakazenej osoby, preto je hygiena mimoriadne dôležitá.
(Zdroj: shutterstock)

Opatrnosť na prvom mieste

Minulý mesiac sa vyskytla najvyššia chorobnosť vo vekovej skupine 5 až 9 rokov, nakazení sú však vo všetkých vekových kategóriách, neraz celé rodiny, oznámil Úrad verejného zdravotníctva SR. S návratom do škôl a škôlok môže nákaza stúpať. Choroba postihla nielen našu krajinu, zvýšený počet prípadov v rámci Európy hlásia aj naši susedia – Česko, Rakúsko a Maďarsko.

Problémom v tomto prípade je dlhá inkubačná doba. „Žltačka typu A môže mať inkubačný čas až 50 dní, čo znamená, že sa príznaky ochorenia môžu prejaviť približne až do dvoch mesiacov od nakazenia sa a osoba môže infekciu bez príznakov šíriť medzi ostatných ľudí,“ upozornila Tatiana Červeňová, hlavný hygienik SR.

Riziko bez príznakov

To znamená, že infikovaný človek môže nevedomky šíriť vírus na svoje okolie aj niekoľko týždňov, pričom je vysoko infekčný. Veľké množstvo vírusu sa z tela vylučuje stolicou. Ak človek po toalete poriadne neumyje ruky, infikuje všetky povrchy okolo seba.

V riešení epidémií žltačky je mimoriadne dôležitá disciplína a trpezlivosť v dodržiavaní nevyhnutných hygienických návykov, a to predovšetkým hygiena umývania rúk, a rešpektovanie času trvania nariadených opatrení, nielen v prípade chorých osôb, ale aj tých, ktorí v oblasti s výskytom žltačky typu A žijú.

„Je nevyhnutné umývať si ruky teplou vodou a mydlom – po použití toalety, príchode zvonku, pred jedlom aj v priebehu dňa, keď máte pocit, že sú špinavé,“ pripomínajú hygienici i lekári.  Avšak pozor, žltačka sa dokáže šíriť aj neumytým ovocím.

VÍRUS SI POČKÁ: Nebezpečný vírus šíri chorá osoba, aj keď ešte nemá príznaky.
VÍRUS SI POČKÁ: Nebezpečný vírus šíri chorá osoba, aj keď ešte nemá príznaky.
(Zdroj: shutterstock)

Nepopulárne očkovanie

Najspoľahlivejšou prevenciou je podľa odborníkov očkovanie, ktoré je na Slovensku hradené zdravotnými poisťovňami. V marginalizovaných komunitách však miera zaočkovanosti zostáva nízka. Vakcína sa odporúča aj pri cestách do exotických krajín. Po očkovaní je človek doživotne chránený.

Liečba hepatitídy A v podstate neexistuje, no úmrtnosť je nízka – ochoreniu podľahne menej než jedno percento nakazených.

Ako prebieha liečba

Špecifická liečba hepatitídy A neexistuje. Podporná liečba sa zameriava na zmiernenie príznakov a podporu pečene. Odporúča sa odpočinkový režim a pečeň šetriaca diéta. Väčšina ľudí sa vylieči do niekoľko týždňov až mesiacov. Smrtnosť hepatitídy A je menej ako 1 %, riziko závažného priebehu sa zvyšuje u starších pacientov a u pacientov trpiacich ochoreniami pečene. Včasná diagnostika a správna starostlivosť môžu významne zlepšiť prognózu pacientov.

„Liečba je len symptomatická. Pozostáva z diéty a z odpočinkového režimu, ale ide zväčša o ochorenie, ktoré prebieha mierne. Pacienti sa do dvoch týždňov vyliečia, ale určitá malá skupina pacientov môže mať komplikácie, sú to najmä starší pacienti,“ ozrejmila infektologička z Kliniky infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava Alena Koščálová.

 

NÁVŠTEVA ODBORNÍKA: Žltačka si vyžaduje nielen odborné vyšetrenia ale aj konzultáciou ohľadne správnej diéty.
NÁVŠTEVA ODBORNÍKA: Žltačka si vyžaduje nielen odborné vyšetrenia ale aj konzultáciou ohľadne správnej diéty.
(Zdroj: shutterstock)

Čo treba vedieť o žltačke?

Žltačka (odborne: ikterus) je stav, pri ktorom koža, očné bielko a sliznice zožltnú v dôsledku vysokej koncentrácie bilirubínu – žltooranového žlčového pigmentu, ktorý vzniká pri rozpade červených krviniek. Žlčové farbivo preniká do tkanív a postihnutý žltne. Žlč je tekutina vylučovaná pečeňou.

Žltačka nie je choroba, ale veľmi vážny príznak nejakého ochorenia a môže poukazovať napr. na infekcie, nebezpečné nádory, otravy, blokády žlčovodov a najrôznejšie poškodenia pečene.

K žltnutiu tkanív môže dôjsť tromi spôsobmi:

  • u novorodencov a chudokrvných jedincov môže byť množstvo bilirubínu až tak vysoké, že pečeň nezvláda jeho premenu
  • problém (chorobný stav) pečene je ďalšou príčinou, pretože pečeňové bunky chorých alebo závislých môžu byť poškodené a nie sú schopné bilirubín spracovať
  • nepriechodné žlčové cesty (blokácia odtoku žlče)

Zvýšená hladina bilirubínu, ktorá spôsobuje žltačku, je u dospelých najčastejšie prejavom ochorenia pečene (vrátane zápalu pečene – hepatitídy) alebo aj žlčníka a žlčových ciest. Zožltnutie tkanív, ktoré je typickým príznakom pri pečeňových ochoreniach sa stalo dôvodom, že sa pomenovaním „žltačka“ často a bežne, no nesprávne označuje zápal pečene, čiže hepatitídu.

Žltačka sa môže vyskytnúť u detí, žien aj mužov. Riziko rozvinutia žltačky je vyššie u žien a mužov v strednom veku. Zvýšené riziko majú aj ľudia, ktorí majú hepatitídu a nadmerne pijú alkohol.

Dôležité je dôkladné vyšetrenie, ktoré určí príčinu žltačky – z nej vyplýva spôsob liečby.

Prejavy žltačky

Typickým prejavom žltačky je zožltnutie kože, očného bielka a slizníc, pričom koža môže svrbieť. Závažnosť a rozsah ďalších symptómov závisí od základných príčin (t. j. od zdravotného problému, ktoré spôsobilo ikterus) a od toho, ako rýchlo alebo pomaly sa choroba vyvíja.

Príznaky:

  • horúčka, zimnica
  • bolesť brucha, hnačka
  • príznaky podobné chrípke (bolesť svalov, bolesť kĺbov, bolesť hlavy, nechutenstvo)
  • zmena farby tkanív, svrbenie kože (pruritus)
  • tmavo sfarbený moč, svetlá stolica, stolica s prímesou krvi
  • nechutenstvo, zvracanie, strata hmotnosti
  • malátnosť, únava, nevoľnosť
  • opuch nôh, opuch brucha
  • zväčšená pečeň

Ak sa u vás alebo u vašich detí vyskytlo zožltnutie kože, očného bielka a slizníc, čo môže sprevádzať svrbenie kože, horúčka, zimnica, bolesť brucha, hnačka, príznaky podobné chrípke (bolesť svalov, bolesť kĺbov, bolesť hlavy, nechutenstvo), tmavý moč, svetlá stolica, stolica s prímesou krvi, zvracanie, nechutenstvo, strata hmotnosti, malátnosť, únava, nevoľnosť, opuch nôh, opuch brucha, zväčšená pečeň, mali by ste navštíviť odborného lekára – gastroenterológa, ktorý diagnostikuje váš problém a určí spôsob liečby.

NEPODCEŇUJTE PRÍZNAKY: Ak máte bolesti alebo problémy, navštívte svojho lekára.
NEPODCEŇUJTE PRÍZNAKY: Ak máte bolesti alebo problémy, navštívte svojho lekára.
(Zdroj: shutterstock)

Ako sa stravovať pri žltačke

Pri hepatitíde typu A by mala byť strava ľahko stráviteľná, s vysokým obsahom bielkovín, nízkym obsahom tukov a obmedzením soli a dráždivých korenín. Vyhýbať sa treba vyprážaným jedlám, fast foodu, alkoholu a nedostatočne tepelne upraveným potravinám. Do jedálnička zaraďte chudé mäso, ryby, zrelé ovocie, mladú zeleninu a dostatok tekutín, najlepšie čistej vody alebo čerstvých štiav z ovocia a zeleniny.

Čo jesť:

Bielkoviny: Chudé mäso (morčacie, teľacie, jahňacie, chudé bravčové), ryby a mliečne výrobky (okrem pikantných syrov).

Ovocie a zelenina: Zrelé ovocie bez konzervačných látok, mladá zelenina (súčasne aj mrazená alebo sušená).

Tuky: Rastlinné oleje a malé množstvo masla.

Sacharidy: Vláknina z ovocia a zeleniny, obmedzte koreniny spôsobujúce nafukovanie ako cesnak a cibuľa.

Nápoje: Čistá voda, čerstvé šťavy z ovocia a zeleniny.

Čomu sa vyhnúť:

Tuky: Vyprážané a tučné jedlá, fast food, polievky s vyšším obsahom tuku.

Cukor a soľ: Nadmerný obsah cukru a soli.

Korenie: Dráždivé koreniny ako cesnak a cibuľa.

Alkohol: Absolútny zákaz alkoholických nápojov.

Iné: Nedostatočne tepelne upravené potraviny.


Zdroj foto: shutterstock

Zdravie

Socialne siete